Evenimente

Biserica cu luna - 225 de existenta La ceas de sarbatoare Seara de ruga adusa Preacuratei Mihai Eminescu omagiat la Oradea Festival coral de Rusalii 1974 bis cu luna- 200 ani 2006 nov 12 slujba PS Petroniu Salajanul 2007 aprilie 04 Procesiunea din Duminica Floriilor 2007 aprilie 08 Slujba Celei De a Doua Invieri 2007 aprilie 29 ps sofronie ps petroniu 2007 aug 11 inmormantare arhidiacon savu teodor 2007 a februarie 25 intronizare ps sofronie 2007 aug 15 sarbatoare hram sf maria 2007 mai 04 mosoiu 88 ani 2007 mai 19 parastas ps coman 2008 ian 06 boboteaza 2008 ian 20 slujba comuna ecumenica 2008 ian 26 slujba inmormantare preot traian codil Corul Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Catedrala 90 de ani de la reinfiintarea Episcopiei Oradiei

Newsletter

Pentru a primi cele mai noi stiri si informatii va rugam sa va inscrieti pentru newsletter cu ajutorul formularului de mai jos:

Nume:

Telefon:

E-mail:

Ceas

Meteo
Fazele lunii


Fazele lunii

 

Biserica cu luna - 225 de existenta

Biserica cu luna - 225 de existenta
În zilele de 20-21 noiembrie 2009, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei în colaborare cu Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” - Biserica cu Lună și cu Centrul Cultural Ortodox Catedrala cu Lună au organizat evenimentul cultural-religios intitulat: „Biserica cu Lună, 225 de ani de veghe la păstrarea și afirmarea ortodoxiei bihorene”, dedicat împlinirii a 225 de ani de la punerea pietrei de temelie a Bisericii cu Lună (9 noiembrie 1784).
Jubileul a avut rolul de a marca în conștiința generației actuale valoarea istorică, artistică, socială și nu în ultimul rând religioasă a Bisericii cu Lună de-a lungul vremii, precum și vitalitatea ortodoxiei pe meleagurile bihorene în veacul marilor metamorfoze sociale.
Manifestările cultural-religioase s-au desfășurat la Biserica cu Lună din Oradea, care timp de două zile s-a aflat la ceas de sărbătoare.
Evenimentul a debutat Vineri, 20 noiembrie începând cu ora 15.00 cu un Simpozion cultural-religios, care a reunit profesori, istorici, critici de artă și preoți și un număr foarte mare de credicioși din întreaga urbe.
Deschiderea oficială a Simpozionului a fost făcută de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care, împreună cu un sobor de preoți și diaconi a oficiat o slujbă de Te- Deum, iar apoi, Corul Bisericii cu Lună, dirijat de Pr. Conf. Dr. Mihai Brie a susținut un micro-recital. Preacucernicul Părinte Teodor Cristea, Eclesiarhul Bisericii cu Lună a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenți și a subliniat rolul Bisericii cu Lună în arealul spiritual-cultural orădean. A urmat apoi cuvântul Preasfințitului Sofronie, din care redăm câteva crâmpeie: „Trăim clipe profunde, de o încărcată emoție și suntem cu toții adunați într-un singur gând, de recunoștință față de glorioșii noștri înaintași pe care îi sărbătorim în aceste zile. 225 de ani înseamnă un segment important de istorie, o etapă însemnată a dăinuirii noastre, a manifestării culturale românești ortodoxe în Crișana, la marginea dinspre Apus a Neamului românesc. Conviețuind în pace de sute de ani cu alte etnii, cu alte confesiuni, poporul român ortodox a înțeles să-și manifeste recunoștința față de bunul Dumnezeu, pentru darurile pe care le-a primit în cursul istoriei sale, în primul rând, prin ctitorirea de sfinte locașuri, biserici și mănăstiri, în care evlavia străbună a dobândit dimensiuni de piatră, locuri sfinte în care rugăciunile s-au înălțat la ceruri după multe jertfe .
Catedrala în care ne aflăm este o biserică unicat, un monument a cărui unicitate, prin mecanismul cu lună pe care îl are, l-a făcut să devină un simbol al Oradiei. Această Catedrală, construită în ceea ce era acum 225 de ani Orașul nou, a devenit cu timpul locul întronizării episcopilor ortodocși ai Oradiei și totodată, necropolă episcopală. Aici își dorm somnul, în așteptarea Învierii, trei dintre episcopii Oradiei: Roman Ciorogariu, primul de la reînființarea Episcopiei în anul 1920, Nicolae Popovici și Vasile Coman... .
În această Catedrală monumentală, cea mai frumoasă biserică a Oradiei, cu volume ce trimit la toate marile catedrale ale timpului baroc, omul care intră să se roage nu se simte strivit, ci dimpotrivă, simte o familiaritate pe care doar spațiile create cu multă rugăciune și cu mult sacrificiu ți-o conferă... .”
Lucrările Simpozionului au fost moderate de părintele prof. dr. Dumitru Megheșan. Prelegerile, destul de variate ca tematică, au avut în vedere creionarea cadrului istorico-religios al apariției Bisericii cu Lună, sublinierea elementelor arhitecturale și iconografice ale acestui monument de artă religioasă, precum și a rolului spiritual și catehetic al acesteia în viața credincioșilor ortodocși ai urbei. Referatele expuse au fost următoarele: Prof. Univ. Dr. Ioan Horga, Josefinismul austriac și Ortodoxia din Bihor; Prof. Univ. Dr. Mihai Drecin, Macedonenii în Europa Centrală;
Prof. Univ. Dr. Aurel Chiriac, Biserica cu Lună în peisajul urbanistic al Oradiei moderne. Simbol întru credința ortodoxă și valoare arhitecturală;
Diac Conf. Univ. Dr. Pavel Cherescu, Ansamblul iconografic al Bisericii cu Lună; Conf. Univ. Dr. Ramona Novicov, „Podoaba casei Tale”. Analiza estetică a decorației Bisericii cu Lună;
Pr. Prof. Dr. Dumitru Megheșan, Biserica cu Lună veghetoare și păstrătoare a ortodoxiei bihorene;
Pr. Conf. Dr. Mihai Brie, Personalități de seamă ale muzicii corale bihorene. Dirijorii corului Bisericii cu Lună;
Pr. Dumitru Popovici, Biserica cu Lună: trecut, prezent și viitor;
Pr. Dr Ioan Codorean, Vechea școală confesională ortodoxă de pe lângă Biserica cu Lună.
Evenimentul a continuat și Sâmbătă, 21 noiembrie, de Praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, cu Sfânta Liturghie și Parastasul în memoria slujitorilor, ctitorilor și binefăcătorilor Bisericii cu Lună, săvârșite de Preasfințitul Sofronie, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cuvântarea rostită la finalul manifestărilor, Preasfințitul a subliniat rolul protector al Maicii Domnului, care a ocrotit de-a lungul vremii acest sfânt lăcaș: „Suntem într-o zi fericită, Praznic al Maicii Domnului, dar și o zi aleasă, socotită ca piatră de hotar în istoria Catedralei cu Lună din Oradea. Sub acoperământul Maicii Domnului s-a desfășurat toată viața bisericească și culturală a românilor ortodocși din Oradea, Bihor și Crișana. Prin ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, prin rugăciunile ei, prin dârzenia și neînfricarea înaintașilor noștri, noi, astăzi, suntem ceea ce suntem. Toți cei de acum suntem fructul, roada nevoințelor înaintașilor noștri. Și dacă acum o serbăm pe Maica bisericilor ortodoxe din Oradea, în timpul acesta binecuvântat de pace, o facem cu multă recunoștință, pentru că prin rugăciunile Preacuratei Fecioare, Preasfânta Treime a ajutat ca Ortodoxia, în orașul nostru, să se poată manifesta cu toată fermitatea ei și cu toată frumusețea ei liturgică și dogmatică, de slujire și rânduială canonică.
În această zi sfântă a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, gândurile noastre de recunoștință către memoria înaintașilor s-au împletit cu rugăciunile pentru iertarea păcatelor și odihna sufletelor lor. În această zi sărbătorim înființarea acestei biserici, începuturile ei, și ne bucurăm văzând cât a crescut în lumina slavei dumnezeiești. Au trebuit multe sacrificii, au trecut multe umilințe peste înaintașii noștri, dar biserica a fost construită. O biserică frumoasă, o biserică memorială, un muzeu, dar un muzeu viu, pentru că podoaba cea mai de preț a bisericii sunt sufletele care au trecut pe aici și vor mai trece.Din șirul acestora face parte și secvența de timp în care noi trăim. Și noi, oricât de împuținați am fi, suntem fii ai Bisericii cu Lună, aflați sub binecuvântarea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”.
În felul acesta s-a mai adăugat o pagină la istoria Bisericii Ortodoxe de la brazda de nord-vest a neamului românesc. Evenimentul jubiliar a fost nu numai un gest comemorativ, ci și un moment de comuniune și de legătură sufletească cu slujitorii, ctitorii și toți binefăcătorii acestei mărețe vetre de spiritualitate ortodoxă românească, care în vremuri de restriște au ținut aprinsă flacăra credinței.


Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro