Evenimente

Biserica cu luna - 225 de existenta La ceas de sarbatoare Seara de ruga adusa Preacuratei Mihai Eminescu omagiat la Oradea Festival coral de Rusalii 1974 bis cu luna- 200 ani 2006 nov 12 slujba PS Petroniu Salajanul 2007 aprilie 04 Procesiunea din Duminica Floriilor 2007 aprilie 08 Slujba Celei De a Doua Invieri 2007 aprilie 29 ps sofronie ps petroniu 2007 aug 11 inmormantare arhidiacon savu teodor 2007 a februarie 25 intronizare ps sofronie 2007 aug 15 sarbatoare hram sf maria 2007 mai 04 mosoiu 88 ani 2007 mai 19 parastas ps coman 2008 ian 06 boboteaza 2008 ian 20 slujba comuna ecumenica 2008 ian 26 slujba inmormantare preot traian codil Corul Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Catedrala 90 de ani de la reinfiintarea Episcopiei Oradiei

Newsletter

Pentru a primi cele mai noi stiri si informatii va rugam sa va inscrieti pentru newsletter cu ajutorul formularului de mai jos:

Nume:

Telefon:

E-mail:

Ceas

Meteo
Fazele lunii


Fazele lunii

 

Duminica Ortodoxiei la Biserica cu Luna

Duminica Ortodoxiei la Biserica cu Lună

Cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, comunitatea ortodoxă a Bisericii cu Lună din Oradea s-a bucurat de vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Sofronie, care, împreună cu un sobor de preoți și de diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie, prima Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare din Sfântul și Marele Post al Paștilor.
Bucuria preoților și credincioșilor Bisericii cu Lună, și a întregii Eparhii a Oradiei, a fost dublată de faptul că în aceată zi binecuvântată, în urmă cu 4 ani, în Duminica Ortodoxiei, Preasfințitul Sofronie era întronizat ca episcop al Oradiei.
Biserica cu Lună constituie simbolul ortodoxiei la granița de vest a țării, atât prin dimensiunea sa spiritual-liturgică, cât mi ales prin valoarea sa istorică și culturală. Ea devoalează, pentru cel care intră sub cupola sa de har, memoria duhovnicească, și totodată, istoria neamului românesc din această parte de țară, plămădită din multe încercări. Ortodoxia s-a identificat în cetatea Oradiei, multă vreme, cu Biserica cu Lună. Până în perioada interbelică au existat doar două biserici ortodoxe în Oradea, una dintre ele fiind Biserica cu Lună, care din anul 1921 devine Catedrală episcopală și locul unde își dorm somnul până la obșteasca Înviere, trei dintre episcopii Oradiei: Roman Ciorogariu, Nicolae Popovici și Vasile Coman. Așadar, o sărbătoare a Ortodoxiei, într-o biserică mărturisitoare seculară a Ortodoxiei.
Slujba Sfintei Liturghii a început la ora 10.00 într-un cadru liturgic aureolat de cântările melodioase ale corului Bisericii cu Lună. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Sofronie a rostit o cuvântare în care a reliefat semnificațiile istorice și doctrinare ale Duminicii Ortodoxiei, făcând o apologie a reprezentării iconice a Mântuitorului, Maicii Domnului și sfinților, precum și un îndemn pastoral la cinstirea sfintelor icoane. Preasfinția Sa a pornit, în argumentarea cinstirii icoanelor, de la faptul Întrupării Fiului lui Dumnezeu în istorie, eveniment ce constituie justificarea oricărei reprezentări iconografice a Mântuitorului: „Momentul crucial în istoria omenirii este întruparea Fiului lui Dumnezeu. Cuvântul lui Dumnezeu, Logosul dumnezeiesc s-a înomenit, a luat fire omenească deplină pentru a o vindeca. El a avut trup asemenea nouă, afară de păcat. Pe El L-au văzut, L-au atins, L-au pipăit cei care au fost în preajma Sa, apostolii, femeile purtătoare de miruri, cei pe care i-a vindecat. A fost văzut în slavă pe muntele Taborului, schimbat la față cu trupul Său omenesc, de către sfinții Săi ucenici și apostoli: Petru, Ioan și Iacov. A fost văzut și atins după învierea Sa și Și-a imprimat chipul pe mahrama Sfintei Veronica, pe cărămida trimisă lui Abgar, regele Edesei, pentru a-l vindeca, și faptul că a fost în mijlocul poporului și S-a lăsat văzut, atins și reprezentat, a stat la temelia reprezentărilor Sale, a Maicii Sfinte și a celorlalte persoane cu importanță în istoria mântuirii. Astfel că, încă din antichitatea creștină, din vremurile primare ale Bisericii, se păstrează până azi reprezentări ale Bunului Păstor, ale Domnului răstignit, ale Maicii Sfinte, Născătoare de Dumnezeu cu Pruncul în brațe, cea mai veche descoperită până acum datează din anul 250 d.Hr., în catacomba Sfintei Priscila din Roma. Pentru Biserică nu a fost o problemă reprezentarea chipurilor sfinte, deoarece acest fapt a dus întotdeauna la cinstirea lor, cinstire care trecea de la icoane la persoanele reprezentate”
În cuvântare, Preasfinția Sa a evidențiat consecințele hristologice ale ereziei iconoclaste care au determinat un răspuns din partea Bisericii, concretizat în hotărârile Sinoadelor de la Niceia 787 și Constantinopol 843: „Pentru că lupta contra sfintelor icoane însemna o luptă contra Întrupării Cuvântului lui Dumnezeu s-a iscat mare tulburare în Biserică și a fost nevoie de un Sinod ecumenic, al VII lea, din anul 787, și apoi de un Sinod local, în anul 843, care a restaurat pentru totdeauna în Biserica dreptmăritoare cultul icoanelor”.
În continuare, Preasfințitul Sofronie a dat citire Sinodicon-ului Ortodoxiei, documentul oficial care reflectă hotărârile Sinodului de la Constantinopol din anul 843, evidențiind faptul că în Biserica ortodoxă greacă se obișnuiește citirea acestui act în Duminica Ortodoxiei.
La Priceasnă, înainte de momentul împărtășirii credincioșilor, Preasfinția Sa a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Duminica Ortodoxiei.
La sfârșitul Sfintei Liturghii Ecleziarhul Bisericii cu Lună, în numele credincioșilor acestei parohii i-a oferit Preasfințitului Sofronie un dar simbolic, la împlinirea celor patru ani de arhierie în istoricul scaun vlădicesc al Oradiei, o icoană (triptic) atinsă de moaștele Sf. Spiridon din Insula Corfu, Grecia.
În cuvântul final de mulțumire, Preasfinția Sa a adresat credincioșilor un apel duhovnicesc la apropierea de Dumnezeu, prin gânduri curate și fapte de credință: „Vremea Sfântului și Marelui Post este o perioadă de pocăință, în care ne mărturisim păcatele și încercăm să ducem o viață cât mai curată, să ne împărtășim cât mai des cu Preacuratele lui Hristos Taine. Doresc să vă urez tuturor multă bucurie duhovnicească ca să puteți parcurge călătoria spirituală a Sfântului și Marelui Post, cu cât mai multe foloase duhovnicești”.


Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro