Evenimente

Biserica cu luna - 225 de existenta La ceas de sarbatoare Seara de ruga adusa Preacuratei Mihai Eminescu omagiat la Oradea Festival coral de Rusalii 1974 bis cu luna- 200 ani 2006 nov 12 slujba PS Petroniu Salajanul 2007 aprilie 04 Procesiunea din Duminica Floriilor 2007 aprilie 08 Slujba Celei De a Doua Invieri 2007 aprilie 29 ps sofronie ps petroniu 2007 aug 11 inmormantare arhidiacon savu teodor 2007 a februarie 25 intronizare ps sofronie 2007 aug 15 sarbatoare hram sf maria 2007 mai 04 mosoiu 88 ani 2007 mai 19 parastas ps coman 2008 ian 06 boboteaza 2008 ian 20 slujba comuna ecumenica 2008 ian 26 slujba inmormantare preot traian codil Corul Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Catedrala 90 de ani de la reinfiintarea Episcopiei Oradiei

Newsletter

Pentru a primi cele mai noi stiri si informatii va rugam sa va inscrieti pentru newsletter cu ajutorul formularului de mai jos:

Nume:

Telefon:

E-mail:

Ceas

Meteo
Fazele lunii


Fazele lunii

 

Nicolae Jiga in memoria bihorenilor


Vineri, 5 noiembrie 2010, Episcopia Ortodoxă a Oradiei în colaborare cu Centrul Cultural Ortodox Catedrala cu Lună au organizat evenimentul comemorativ-omagial intitulat: „Nicolae Jiga (1790-1870) – mecenate al culturii românești în Crișana și model pentru posteritate”,cu prilejul împlinirii în anul 2010, a 220 de ani de la naștere și respectiv 140 de ani, de la trecerea în veșnicie a marelui mecenate bihorean Nicolae Jiga (1790-1870).
Evenimentul a avut drept scop omagierea celui care, prin faptele sale, alături de Emanuil Gojdu și de alți intelectuali bihoreni, au contribuit la promovarea și dezvoltarea spiritului fundațional în vederea sprijinirii și facilitării accesului tinerimii la educație și cultură. Fundația „Sfântul Nicolae”, ctitorită de Nicolae Jiga a fost pe bună dreptate o instituție de educație și de promovare a culturii românești, o pepinieră de unde au răsărit marile personalități culturale și bisericești ale Bihorului, și nu numai.
Momentul aniversar a vizat nu numai prezentarea istorică a personalității lui Nicolae Jiga, ci și readucerea în actualitate a spiritului Jiga, precum și evaluarea posibilităților de re-temeluire a Fundației Nicolae Jiga.
Desfășurarea evenimentului a constat în oficierea Parastasului și în expunerea câtorva alocuțiuni și prelegeri omagiale susținute de profesori și oameni de cultură. După oficierea slujbei parastasului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei a adresat un cuvânt de binecuvântare celor prezenți în care a subliniat rolul major pe care l-a avut Nicolae Jiga în spațiul cultural și bisericesc al Crișanei. Au urmat apoi câteva expuneri și alocuțiuni după cum urmează: Prof. Univ. Dr. Mihai Drecin, Mecenatul românesc din Crișana între istorie și geopolitică. Considerații preliminare; Ec. Voicu David, „Spiritul Nicolae Jiga” în conștiința generației actuale – circumscrierea personalității și activității mecenatelui bihorean; Avocat Pașcu Balaci, Necesitatea recapitalizării Fundației „Nicolae Jiga”; Prof. Univ. Dr. Cornel Durgheu, Nicolae Jiga – un model de urmat; Prof. Anca Cosma, Opera de mecenate a lui Nicolae Jiga, Prof. Ana Codreanu, Nicolae Jiga – obârșii; Prof. Daniel Ștefănuțiu, Nicolae Jiga în preocupările istoricului bihorean Titus Roșu. Lucrările au fost moderate de Pr. Ioan Codorean. La final părintele Teodor Cristea, Eclesiarhul Bisericii cu Lună, în calitate de gazdă a evenimentului, a adresat un cuvânt de salut participanților la eveniment.

:


Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro