Evenimente

Biserica cu luna - 225 de existenta La ceas de sarbatoare Seara de ruga adusa Preacuratei Mihai Eminescu omagiat la Oradea Festival coral de Rusalii 1974 bis cu luna- 200 ani 2006 nov 12 slujba PS Petroniu Salajanul 2007 aprilie 04 Procesiunea din Duminica Floriilor 2007 aprilie 08 Slujba Celei De a Doua Invieri 2007 aprilie 29 ps sofronie ps petroniu 2007 aug 11 inmormantare arhidiacon savu teodor 2007 a februarie 25 intronizare ps sofronie 2007 aug 15 sarbatoare hram sf maria 2007 mai 04 mosoiu 88 ani 2007 mai 19 parastas ps coman 2008 ian 06 boboteaza 2008 ian 20 slujba comuna ecumenica 2008 ian 26 slujba inmormantare preot traian codil Corul Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Catedrala 90 de ani de la reinfiintarea Episcopiei Oradiei

Newsletter

Pentru a primi cele mai noi stiri si informatii va rugam sa va inscrieti pentru newsletter cu ajutorul formularului de mai jos:

Nume:

Telefon:

E-mail:

Ceas

Meteo
Fazele lunii


Fazele lunii

 

Apel de suflet

Comunitatea Bisericii cu Lună din Oradea este alături de suferințele sinistraților din Moldova. În acest scop,la Biserica cu Lună se face o colectă, constând în bani, haine și alimente neperisabile care vor fi trimise fraților din Moldova,care în urma catastrofelor naturale din ultimele săptămâni au rămas fără agoniseala de o viață. Iubirea față de semeni se verifică în momentele dificile. Mila față de semeni este fapta concretă a iubirii. O iubire ce rămâne doar la stadiul teoretic declarativ este o amăgire. Așa se face că la apelul de suflet făcut în urmă cu două săptămâni, credincioșii din urbea Oradiei au răspuns cu mare însuflețire, manifestându-și, în modul cel mai exemplar, compasiunea față de necazurile sinistraților din Moldova. În zilele următoare, cu sprijinul Episcopiei Oradiei, toate ajutoarele vor fi trimise celor ce au mare nevoie de ele.


Procesiune de Praznicul Adormirii Maicii Domnului

Procesiune de Praznicul Adormirii Maicii Domnului


Duminica, 15 august, de Praznicul Adormirii Maicii Domnului, Biserica cu Luna a imbracat vesmant de sarbatoare. Cu prilejul hramului acesteia, P.S. Sofronie, impreuna cu un grup de preoti si diaconi a savarsit Sf. Liturghie. Cu acest prilej a fost hirotonit in treapta pde preot un tanar diacon. La sfarsitul Sf. Liturghii a fost organizata o procesiune cu icoana Adormirii Maicii Domnului, in jurul bisericii, care poarta hramul Adormirii Maicii Domnului. La sfarsitul procesiunii, eclesiarhul bisericii a acordat o diploma de recunostinta celui mai vechi membru al corului bisericii, domnul Octavian Popovici, ca a cantat peste 50 de ani in cadrul acestui cor.

Un moment istoric la o biserica incarcata de istorie


Pronia dumnezeiască rânduiește în viața Bisericii, din care creștinul face parte integrantă, momente de mare înălțare sufletească și trăiri emoționale de excepție. Un astfel de moment a fost slujba de Te-Deum de la Biserica cu lună, la care a participat Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul vizitei în Eparhia Oradiei, 17-20 octombrie a.c., la împlinirea celor 90 de ani de existență de la reînființarea ei. Un eveniment istoric, desfășurat într-o biserică istorică, o vizită istorică într-o Eparhie istorică și un popas istoric într-o cetate plină de istorie.
Sâmbătă, 18 octombrie a.c., Biserica cu lună s-a aflat la ceas de sărbătoare. Încă de dimineață, sute de credincioși împreună cu preoții de la Biserica cu lună și cu preoți veniți din întreaga Eparhie a Oradiei, au venit pentru a-și întâmpina Arhipăstorul. Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de prezența în straie populare de factură tradițional-bihoreană a unui grup de copii și profesori de religie de la „Școala Nicolae Bălcescu” și „Onisifor Ghibu” din Oradea. Freamătul și murmurul celor prezenți, care stăteau în așteptarea Arhipăstorului lor sufletesc sugera emoția sfântă de care erau încercați cu toții.
La ora 10.00, un alai de ierarhi în frunte cu Preafericitul Daniel poposeau în pridvorul Bisericii cu lună, întâmpinați cu flori și cu intonarea Imnului arhieresc. Alături de Preafericitul Părinte Daniel și de episcopul locului Preasfințitul Sofronie, s-au aflat și ierarhii: Preasfințitul Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, P.S. Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, P.S. Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Ienopolei, P.S. Petroniu, episcopul Sălajului, P.S. Siluan, episcopul românilor ortodocși din Ungaria, P.S. Paisie, episcop vicar al Timișoarei.
Slujba de Te-Deum a fost săvârșită de Preasfințitul Petroniu, episcopul Sălajului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile au fost date de câtre corul Bisericii cu lună, dirijat de Pr. Conf. Univ. Mihai Brie.
După oficierea slujbei de Te-Deum, ca un gest de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Episcopiei Oradiei de-a lungul vremii și pentru purtarea de gijă a lui Dumnezeu față de slujitorii și credincioșii ortodocși ai mult încercatei Eparhii a Oradiei, Preasfințitul Sofronie, episcopul Oradiei, în calitate de gazdă a adresat un cuvânt de bun venit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitului Părinte Daniel, precum și tuturor celor prezenți la eveniment: ierarhi, preoți, monahi, oficialități și credincioși.
„Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei –a spus Preasfinția Sa- îmbracă în aceste zile haine de sărbătoare, împlinind 90 de ani de când, în străvechiul pământ al Bihorului, în Țara Crișurilor a fost restabilită Eparhia Ortodoxă Română. În această catedrală istorică au fost intronizați toți episcopii Oradiei, în această biserică frumoasă, care a rămas și va rămâne pentru totdeauna în memoria bihorenilor ca Biserica cu lună. Această biserică este o emblemă nu numai pentru orașul nostru, ci este o emblemă pentru întreaga zonă în care ne aflăm, pentru toată Crișana. Pentru că este singura biserică din lume dotată cu un mecanism care arată fazele lunii, fără întrerupere, cu precizie până azi, din momentul montării mecanismului cu ceas în turnul catedralei”.
În cuvinte alese, Preasfințitul Sofronie a evocat nașterea și destinul acestei biserici, împrejurările istorice care au generat apariția ei, precum și pesonalitățile ecleziastice și laice care au influențat mersul său, sau ele însele au fost marcate de existența acesteia. Totodată, Preasfinția Sa a subliniat faptul că Biserica cu Lună a fost martor la foarte multe evenimente cu caracter bisericesc și național, care au marcat destinele românilor ortodocși din Bihor. Aici au fost întronizați episcopii Oradiei de după 1920, când aceasta a devenit catedrală episcopală, aici a fost întâmpinată Armata Română condusă de Generalul Traian Moșoiu, eliberatoarea orașului Oradea de sub stăpânirea bolșevică, la 20 aprilie 1919, în ziua de Paști, aici au fost primiți suveranii români la slujba de Te-Deum, regele Ferdinand și regina Maria, la 23 mai 1919, care făgăduiesc atunci reînființarea Episcopiei Oradiei, lucru înfăptuit un an mai târziu prin Decretul regal din 30 august 1920. Printre altele, Preasfințitul a mai adăugat faptul că Biserica cu Lună a fost și este un focar de cultură, nu doar prin valoarea artistică a bisericii, ci și prin activitățile cultural-religioase care s-au desfășurat și care se desfășoară și în prezent, ceea ce face ca ea să fie o biserică dinamică, atât în plan pastoral-misionar, cât și cultural-educativ. La finalul cuvântării Preasfinția Sa a surprins succint bogăția spirituală și zestrea culturală îngemănată în acest lăcaș de închinare:
„Catedrala cu lună rămâne peste veacuri ca un simbol al dăinuirii noastre, al identității noastre culturale și spirituale, și nu în ultimul rând, un loc binecuvântat în care se întâlnește Răsăritul și Apusul, prin arhitectură, prin pictură, prin tot ceea ce se vede. Orientul și Occidentul se întâlnesc în această catedrală de la marginea dinspre Apus a Neamului românesc.
Preafericirea Voastră, bine ați venit și Vă dorim să Vă simțiți bine aici la Oradea, acasă la Preafericirea Voastră, și în Banat și în Bihor, ca și în tot Ardealul, ca și în toată țara. Întru mulți și fericiți ani !”
A urmat apoi cuvântul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care a fost un adevărat excurs teologic-duhovnicesc asupra ființei umane înzestrată cu conștiință de sine, voință liberă și responsabilă pentru a aduce ofranda iubirii sale lui Dumnezeu, ca act de mulțumire pentru binefacerile pe care El le revarsă necontenit asupra lumii, în general, și a omului, în special. Preafericirea Sa a subliniat faptul că responsabilitatea recunoștinței este un factor determinant al dăinuirii omului în această lume, nu numai în raport cu Dumnezeu, ci și în relație cu semenii săi. Astfel că, apelul la memoria înaintașilor, fie prin rugăciune, fie prin momente comemorativ-culturale, este expresia recunoștinței față de cei care au precedat istoria prezentă, fără contribuția cărora, aceasta din urmă nu ar fi posibilă. Recunoștința față de înaintași înseamnă și asumarea continuării lucrării de zidire a Bisericii și a Neamului, lucrare care ne revendică înmulțirea talanților încredințați. În acest sens, Preafericirea Sa a spus:

„Mulțumim lui Dumnezeu că ne aflăm aici, într-o catedrală așa de fumoasă, și în același timp, simbol al demnității noastre ortodoxe românești în această parte a țării, un spațiu de legătură între generații, între tradiția creștină răsăriteană și tradiția apuseană, în ce privește arhitectura și frumusețea acestei biserici.
Mulțumim, deasemenea, dumnevoastră Preasfinția Voastră pentru cuvintele calde adresate nouă și pentru această atmosferă de rugăciune. „Totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu” spune o vorbă din popor, urmând învățătura Evangheliei Mântuitorului Hristos. Am venit aici să mulțumim lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra acestei Eparhii de-a lungul timpului, mai ales de la reînființarea ei, din 1920, să-i comemorăm pe cei care au fost vrednici slujitori ai ei și să cerem ajutorul lui Dumnezeu pentru a continua activitățile lăsate nouă ca moștenire, și în același timp, să amplificăm lucrarea pastorală și de misiune din această parte a țării. Noi trebuie să mulțumim lui Dumnezeu – a mai spus Preafericirea Sa – și să arătăm recunoștință față de înaintași și față de cei care iubesc Biserica lui Hristos, nu numai prin cuvânt, ci și prin faptă..
Mulțumind, este activitatea cea mai nobilă și definitorie a omului, singura ființă care are conștiința recunoștinței. El este o ființă euharistică sau mulțumitoare. Și cea mai înaltă lucrare a creștinului este Liturghia euharistică sau lucrarea publică de mulțumire adusă de poporul lui Dumnezeu, săvârșită de Dumnezeu pentru poporul Său. Această lucrare de mulțumire, de recunoaștere și recunoștință a binefacerilor venite de la Dumnezeu este lucrarea fundamentală”.
În continuare, Preafericitul Părinte Daniel a creionat motivațiile care trebuie să ne inspire pentru a fi mereu încorporați în lucrarea doxologică de mulțumire față de Părintele Ceresc, referindu-se la faptul că toată zidirea este adusă și menținută în existență prin dragostea nemărginită a Sfintei Treimi. Existența omului și a lumii, ca spațiu de manifestare și loc al mântuirii omului, talanții cu care ne înzestrează pe noi Dumnezeu sunt darul cel mai de preț și expresia iubirii proniatoare a lui Dumnezeu. Darul ne cheamă la a ne îndrepta privirea spre Dăruitor și a dărui din darul Său, mulțumind cu recunoștință pentru el. De aceea, slujba de Te-Deum este alături de Sfânta Liturghie actul de mulțumire prin excelență:
„Te-Deum, pe Tine Dumnezeule Te lăudăm, Ție Îți mulțumim, acest cuvânt care provine din limba latină a avut, are și va avea întotdeauna o semnificație deosebită pentru viața poporului român. Toate marile evenimente săvârșite pentru unitatea, libertatea și demnitatea poporului român s-au făcut fiind precedate de Te-Deum, de mulțumire pentru binefacerile lui Dumnezeu și de invocare sau chemare a ajutorului Său. Te-Deumul a precedat Adunările ad-hoc din Moldova și Țara Românească, unirea Principatelor, Te-Deumul a precedat evenimentul mare din 1918, mai întâi s-a săvârșit Sfânta Liturghie și Te-Deumul în biserică și apoi s-a mers pe câmpia unde s-a proclamat Unirea. Totdeauna Te-Deumul înseamnă invocarea prezenței lui Dumnezeu în viața noastră și mulțumirea adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale”.
La finalul cuvântărilor, Preafericitul Părinte Daniel a dăruit Eclesiarhului Bisericii cu lună, Teodor Cristea, pe seama bisericii, o cruce de binecuvântare, Sfânta Scriptură, ediția sinodală din 2008, precum și câteva cărți cu conținut teologic.
Am putea spune că în felul acesta, în tezaurul memoriei Bisericii cu Lună s-a mai adăugat un eveniment de o mare încărcătură emoțională. Vizita Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la Biserica cu Lună din Oradea reprezintă o nouă pagină de istorie bisericească națională înscrisă în conștiința românilor ortodocși bihoreni.

Nicolae Jiga in memoria bihorenilor


Vineri, 5 noiembrie 2010, Episcopia Ortodoxă a Oradiei în colaborare cu Centrul Cultural Ortodox Catedrala cu Lună au organizat evenimentul comemorativ-omagial intitulat: „Nicolae Jiga (1790-1870) – mecenate al culturii românești în Crișana și model pentru posteritate”,cu prilejul împlinirii în anul 2010, a 220 de ani de la naștere și respectiv 140 de ani, de la trecerea în veșnicie a marelui mecenate bihorean Nicolae Jiga (1790-1870).
Evenimentul a avut drept scop omagierea celui care, prin faptele sale, alături de Emanuil Gojdu și de alți intelectuali bihoreni, au contribuit la promovarea și dezvoltarea spiritului fundațional în vederea sprijinirii și facilitării accesului tinerimii la educație și cultură. Fundația „Sfântul Nicolae”, ctitorită de Nicolae Jiga a fost pe bună dreptate o instituție de educație și de promovare a culturii românești, o pepinieră de unde au răsărit marile personalități culturale și bisericești ale Bihorului, și nu numai.
Momentul aniversar a vizat nu numai prezentarea istorică a personalității lui Nicolae Jiga, ci și readucerea în actualitate a spiritului Jiga, precum și evaluarea posibilităților de re-temeluire a Fundației Nicolae Jiga.
Desfășurarea evenimentului a constat în oficierea Parastasului și în expunerea câtorva alocuțiuni și prelegeri omagiale susținute de profesori și oameni de cultură. După oficierea slujbei parastasului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei a adresat un cuvânt de binecuvântare celor prezenți în care a subliniat rolul major pe care l-a avut Nicolae Jiga în spațiul cultural și bisericesc al Crișanei. Au urmat apoi câteva expuneri și alocuțiuni după cum urmează: Prof. Univ. Dr. Mihai Drecin, Mecenatul românesc din Crișana între istorie și geopolitică. Considerații preliminare; Ec. Voicu David, „Spiritul Nicolae Jiga” în conștiința generației actuale – circumscrierea personalității și activității mecenatelui bihorean; Avocat Pașcu Balaci, Necesitatea recapitalizării Fundației „Nicolae Jiga”; Prof. Univ. Dr. Cornel Durgheu, Nicolae Jiga – un model de urmat; Prof. Anca Cosma, Opera de mecenate a lui Nicolae Jiga, Prof. Ana Codreanu, Nicolae Jiga – obârșii; Prof. Daniel Ștefănuțiu, Nicolae Jiga în preocupările istoricului bihorean Titus Roșu. Lucrările au fost moderate de Pr. Ioan Codorean. La final părintele Teodor Cristea, Eclesiarhul Bisericii cu Lună, în calitate de gazdă a evenimentului, a adresat un cuvânt de salut participanților la eveniment.

:

Duminica Ortodoxiei la Biserica cu Luna

Duminica Ortodoxiei la Biserica cu Lună

Cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, comunitatea ortodoxă a Bisericii cu Lună din Oradea s-a bucurat de vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Sofronie, care, împreună cu un sobor de preoți și de diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie, prima Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare din Sfântul și Marele Post al Paștilor.
Bucuria preoților și credincioșilor Bisericii cu Lună, și a întregii Eparhii a Oradiei, a fost dublată de faptul că în aceată zi binecuvântată, în urmă cu 4 ani, în Duminica Ortodoxiei, Preasfințitul Sofronie era întronizat ca episcop al Oradiei.
Biserica cu Lună constituie simbolul ortodoxiei la granița de vest a țării, atât prin dimensiunea sa spiritual-liturgică, cât mi ales prin valoarea sa istorică și culturală. Ea devoalează, pentru cel care intră sub cupola sa de har, memoria duhovnicească, și totodată, istoria neamului românesc din această parte de țară, plămădită din multe încercări. Ortodoxia s-a identificat în cetatea Oradiei, multă vreme, cu Biserica cu Lună. Până în perioada interbelică au existat doar două biserici ortodoxe în Oradea, una dintre ele fiind Biserica cu Lună, care din anul 1921 devine Catedrală episcopală și locul unde își dorm somnul până la obșteasca Înviere, trei dintre episcopii Oradiei: Roman Ciorogariu, Nicolae Popovici și Vasile Coman. Așadar, o sărbătoare a Ortodoxiei, într-o biserică mărturisitoare seculară a Ortodoxiei.
Slujba Sfintei Liturghii a început la ora 10.00 într-un cadru liturgic aureolat de cântările melodioase ale corului Bisericii cu Lună. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Sofronie a rostit o cuvântare în care a reliefat semnificațiile istorice și doctrinare ale Duminicii Ortodoxiei, făcând o apologie a reprezentării iconice a Mântuitorului, Maicii Domnului și sfinților, precum și un îndemn pastoral la cinstirea sfintelor icoane. Preasfinția Sa a pornit, în argumentarea cinstirii icoanelor, de la faptul Întrupării Fiului lui Dumnezeu în istorie, eveniment ce constituie justificarea oricărei reprezentări iconografice a Mântuitorului: „Momentul crucial în istoria omenirii este întruparea Fiului lui Dumnezeu. Cuvântul lui Dumnezeu, Logosul dumnezeiesc s-a înomenit, a luat fire omenească deplină pentru a o vindeca. El a avut trup asemenea nouă, afară de păcat. Pe El L-au văzut, L-au atins, L-au pipăit cei care au fost în preajma Sa, apostolii, femeile purtătoare de miruri, cei pe care i-a vindecat. A fost văzut în slavă pe muntele Taborului, schimbat la față cu trupul Său omenesc, de către sfinții Săi ucenici și apostoli: Petru, Ioan și Iacov. A fost văzut și atins după învierea Sa și Și-a imprimat chipul pe mahrama Sfintei Veronica, pe cărămida trimisă lui Abgar, regele Edesei, pentru a-l vindeca, și faptul că a fost în mijlocul poporului și S-a lăsat văzut, atins și reprezentat, a stat la temelia reprezentărilor Sale, a Maicii Sfinte și a celorlalte persoane cu importanță în istoria mântuirii. Astfel că, încă din antichitatea creștină, din vremurile primare ale Bisericii, se păstrează până azi reprezentări ale Bunului Păstor, ale Domnului răstignit, ale Maicii Sfinte, Născătoare de Dumnezeu cu Pruncul în brațe, cea mai veche descoperită până acum datează din anul 250 d.Hr., în catacomba Sfintei Priscila din Roma. Pentru Biserică nu a fost o problemă reprezentarea chipurilor sfinte, deoarece acest fapt a dus întotdeauna la cinstirea lor, cinstire care trecea de la icoane la persoanele reprezentate”
În cuvântare, Preasfinția Sa a evidențiat consecințele hristologice ale ereziei iconoclaste care au determinat un răspuns din partea Bisericii, concretizat în hotărârile Sinoadelor de la Niceia 787 și Constantinopol 843: „Pentru că lupta contra sfintelor icoane însemna o luptă contra Întrupării Cuvântului lui Dumnezeu s-a iscat mare tulburare în Biserică și a fost nevoie de un Sinod ecumenic, al VII lea, din anul 787, și apoi de un Sinod local, în anul 843, care a restaurat pentru totdeauna în Biserica dreptmăritoare cultul icoanelor”.
În continuare, Preasfințitul Sofronie a dat citire Sinodicon-ului Ortodoxiei, documentul oficial care reflectă hotărârile Sinodului de la Constantinopol din anul 843, evidențiind faptul că în Biserica ortodoxă greacă se obișnuiește citirea acestui act în Duminica Ortodoxiei.
La Priceasnă, înainte de momentul împărtășirii credincioșilor, Preasfinția Sa a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Duminica Ortodoxiei.
La sfârșitul Sfintei Liturghii Ecleziarhul Bisericii cu Lună, în numele credincioșilor acestei parohii i-a oferit Preasfințitului Sofronie un dar simbolic, la împlinirea celor patru ani de arhierie în istoricul scaun vlădicesc al Oradiei, o icoană (triptic) atinsă de moaștele Sf. Spiridon din Insula Corfu, Grecia.
În cuvântul final de mulțumire, Preasfinția Sa a adresat credincioșilor un apel duhovnicesc la apropierea de Dumnezeu, prin gânduri curate și fapte de credință: „Vremea Sfântului și Marelui Post este o perioadă de pocăință, în care ne mărturisim păcatele și încercăm să ducem o viață cât mai curată, să ne împărtășim cât mai des cu Preacuratele lui Hristos Taine. Doresc să vă urez tuturor multă bucurie duhovnicească ca să puteți parcurge călătoria spirituală a Sfântului și Marelui Post, cu cât mai multe foloase duhovnicești”.

Preasfințitul Sofronie a aniversat 13 ani de la hirotonia întru arhiereu și 5 ani de la întronizarea în scaunul eparhial al Oradiei

Preasfințitul Sofronie a aniversat 13 ani de la hirotonia întru arhiereu și 5 ani de la întronizarea în scaunul eparhial al Oradiei.

PS Sofronie, Episcopul Oradiei, PS Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, și PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurați de un sobor de ieromonahi, preoți, ierodiaconi și diaconi, au săvârșit Sfânta Liturghie cu prilejul aniversării episcopului locului.

PS Siluan a rostit un cuvânt de învățătură în care a reliefat semnificațiile duminicii dinaintea începerii Sfântului și Marelui Post, făcând un îndemn la spovedanie, împărtășanie și iertare, la milostenie și fapte bune, iar PS Paisie Lugojanul a rostit un cuvânt festiv în care a transmis urările și felicitările IPS Mitropolit Nicolae al Banatului adresate PS Sofronie cu ocazia aniversării. Pr. Teodor Cristea, mare eclesiarh al Catedralei cu Lună, a oferit chiriarhului Oradiei o icoană cu Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, și un tablou cu Reședința episcopală din Oradea. PS Sofronie a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru darurile și ajutorul oferit, precum și tuturor celor care i-au fost aproape.

Cateheze în perioada Postului Mare

În acest răstimp al Postului Mare, în zilele de Duminica, Miercuri și Vineri, sub cupola de har a Bisericii cu Lună se desfășoară seri catehetice. După oficierea Pavecerniței Mari, Duminica seara, respectiv a Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite, Miercurea și Vinerea seara, părintele diacon Gheorghe Băbuț, împreună cu preoții liturghisitori ai Bisericii cu Lună susțin cateheze pe diverse teme de spiritualitate. La final are loc un dialog interactiv cu credincioșii, care solicită diverse răspunsuri privitoare la viața creștină. Totodată, se cântă pricesne și cântări religioase specifice perioadei Păresimilor.

Invitatie seri duhovnicesti,18-25 martie 2012

PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ ORADEA – CENTRALĂ

Vă adresează invitația de a lua parte la SERILE DUHOVNICEȘTI din săptămâna a IV-a a Postului Paștilor, 18 - 25 Martie 2012, după Pavecernița Mare, de la orele 17, având tema: ,,CRUCII TALE, NE ÎNCHINĂM STĂPÂNE ȘI SFÂNTĂ ÎNVIEREA TA, O LĂUDĂM ȘI O SLĂVIM’’

DUMINICĂ 18 MARTIE - Întâia ispitire a Mântuitorului: ,,Dacă ești tu Fiul lui Dumnezeu, zi ca pietrele acestea să se fască pâini’’ (Matei 4,2), predică susținută de Pr. ȘTEFAN GHEORGHE, Parohia Ortiteag.

LUNI 19 MARTIE -1. ,,Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie’’, susținută de Pr.Prof.Dr. IOAN-MARCEL BOLOȘ, Universitatea Oradea.
2. ,,Sf.Cruce, urcuș spre Înviere’’, susținută de Pr.MIRCEA GHITEA, Parohia Husasău de Criș.

MARȚI 20 MARTIE - ,,Iar mie să nu-mi fie a mă lăuda, decât în Crucea lui Hristos...’’(Gal.6,14), susținută de Pr.MARIAN BĂLAȘ–CUȘ din Oradea.

MIERCURI 21 MARTIE - Sf.Liturghie a Darurilor Înainte Sfințite, cu predica ,,Postul și crucificarea sinelui păcătos’’, susținută de Pr.Prof.Dr. DUMITRU MEGHEȘAN, Universitatea Oradea.

JOI 22 MARTIE - ,,Crucii Tale ne închinăm Stăpâne, și Sfântă Invierea Ta o lăudăm și o slăvim’’, susținută de Pr.OVIDIU–MIRON POP din Oradea.

VINERI 23 MARTIE - Sf.Liturghie a Darurilor Înainte Sfințite’’,cu predica: ,,Doamne armă asupra diavolului, Crucea Ta o ai dat nouă...’’ susținută de Pr. IOAN BALA, Parohia Nufărul din Oradea.

SÂMBĂTĂ 24 MARTIE – ’’Cuvântul Crucii ... pentru noi cei ce ne mântuim este puterea lui Dumnezeu’’( I Cor. 1,18), susținută de Pr.CĂLIN IAS, Parohia Cacuciu Vechi.

DUMINICĂ 25MARTIE ora 10, Sf.Liturghie ,,Praznicul Bunei Vestiri, începutul mântuirii noastre’’, susținută Pr.Prof.Dr.DUMITRU MEGHEȘAN, Universitatea Oradea. Ora 18, Sf.TAINĂ A MASLULUI DE OBȘTE ,,Pe scara virtuților cu Sf. Ioan Scărarul’’, predică susținută de Pr.Paroh DINU - TEODOR CRISTEA.

Vă așteptăm cu drag,
Pr.DUMITRU POPOVICI.

Seara de rugaciune inchinata parintilor si copiilor

Sf. Ioan Gura de Aur avea sa numeasca familia o microbiserica in cadrul careia parintii si copiii se impartasesc unii de altii intru comuniunea dragostei. Familia trebuie sa fie nu doar celula de baza a societatii ci si spatiul celei mai tainice comuniuni, acolo parintii sadesc cele mai nobile simtaminte de credinta si buna purtare in sufletele fiilor lor, iar copiii, la randul lor invata sa-i respecte si sa-i pretuiasca pe cei ce le-au dat viata si sa devina vlastare de nadejde pentru lumea de maine.

Ca un gest de pretuire pentru institutia familiei, de 1 iunie a.c., Asociatia Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei, in colaborare cu Centrul Cultural Ortodox Biserica cu Luna din Oradea, cu Scoala Generala Nicolae Balcescu, cu Colegiul Emanuil Gojdu si Colegiul Ioan Bococi din Oradea au organizat un program cultural-religios la Biserica cu Luna.

Dupa savarsirea slujbei de Te Deum, au fost recitate poezii inchinate copiilor si mamelor, au fost rostite rugaciuni si au fost intonate cateva pricesne care au produs celor prezenti vii emotii.

Intr-o lume framantata de atatea crize, familia contemporana nefacand exceptie, cred ca un astfel de moment vine sa evidentieze necesitatea, grija si atentia pe care scoala si Biserica trebuie sa le acorde familiei.

Mihai Eminescu omagiat la Biserica cu Luna

Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradea (AFOREO) a organizat ieri, 15 iunie, un program omagial dedicat poetului național Mihai Eminescu, intitulat „Și se duse, s-a tot dus...". Manifestarea a debutat la Biserica cu Lună, cu o slujbă de parastas, oficiată de preoții Radu Rus, Dumitru Popovici și Teodor Cristea.

Au onorat cu prezența acest eveniment Claudia Timofte, șefa Cancelariei Prefectului, Ligia Mirișan, director manager al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai" Bihor Oradea, și Tavaszi Hajnal, director adjunct de specialitate al Bibliotecii, Lucian Silaghi, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național (DJCPN) Bihor, precum și Ileana Varga, directorul Grupului Școlar „Ioan Bococi" Oradea. După slujba de parastas, programul a continuat la Centrul Cultural al Bisericii cu Lună. Cuvântul de deschidere a fost rostit de Viorica Cherteș, președintele AFOREO, apoi, Claudia Timofte a transmis cuvântul de salut al prefectului Claudiu Pop. De asemenea, Ligia Mirișan și Lucian Silaghi au evocat personalitatea marelui poet, după care elevii prezenți au susținut un recital de cântece și poezii din lirica eminesciană. Profesoara Nicoleta Cipleu, de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", a creionat personalitatea lui Eminescu, după care Larisa Bejan, din clasa a VII-a C și Alexandra Neag, din clasa a VIII-a C, eleve ale aceleiași școli, au recitat și au cântat pe versurile poetului. A urmat programul susținut de trupa de teatru „Vulcanicii", îndrumată de prof. Sânziana Neșiu, care a reușit să-i impresioneze pe cei prezenți recitând poezii atât în limba română, cât și în engleză, spaniolă, rusă și chineză. De asemenea, au evoluat elevii de la Grupul Școlar „Ioan Bococi", îndrumați de prof. Mihaela Șumălan. Au mai recitat membrele AFOREO: prof. Voichița Raț, ec. Viorica Cherteș, prof. Maria Carțiș, precum și Lucian Silaghi, directorul DJCPN Bihor. Manifestarea a fost presărată cu momente muzicale susținute de prof. Mihaela Șumălan și elevul Petru Guzun, fiind acompaniați de toți cei prezenți. Evenimentul s-a încheiat cu o agapă oferită de gazde, iar copiii au fost răsplătiți cu dulciuri din partea organizatorilor.


Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro