istoric biserica cu luna

Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Arhitectura. Sculptura. Pictura. Obiecte de cult, Arhitectura Influențe ale stilurilor occidentale în arhitectur Proiectantul și constructorul Bisericii cu Lună Sculptura Sculptura nouă Sculptura nouă Sculptura nouă Sculptura veche Sculptura veche Sculptura veche Sculptura veche Pictura Pictura veche Pictura veche Pictura veche murală Terminarea lucrărilor de pictură veche și sfințire

Ultimele Evenimente

Mihai Eminescu omagiat la Biserica cu Luna Seara de rugaciune inchinata parintilor si copiilor Invitatie seri duhovnicesti,18-25 martie 2012 Cateheze în perioada Postului Mare Preasfințitul Sofronie a aniversat 13 ani de la hirotonia întru arhiereu și 5 ani de la întronizarea în scaunul eparhial al Oradiei Duminica Ortodoxiei la Biserica cu Luna Nicolae Jiga in memoria bihorenilor Un moment istoric la o biserica incarcata de istorie 90 de ani de la reinfiintarea Episcopiei Oradiei Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la Catedrala cu Luna Procesiune de Praznicul Adormirii Maicii Domnului 2008 ian 26 slujba inmormantare preot traian codila 2008 ian 20 slujba comuna ecumenica 2008 ian 06 boboteaza 2007 mai 19 parastas ps coman 2007 mai 04 mosoiu 88 ani 2007 aug 15 sarbatoare hram sf maria 2007 februarie 25 intronizare ps sofronie 2007 aug 11 inmormantare arhidiacon savu teodor 2007 aprilie 29 ps sofronie ps petroniu

Newsletter

Pentru a primi cele mai noi stiri si informatii va rugam sa va inscrieti pentru newsletter cu ajutorul formularului de mai jos:

Nume:

Telefon:

E-mail:

Ceas

Meteo
Fazele lunii


Fazele lunii

 

Terminarea lucrărilor de pictură veche și sfințirea

Terminarea lucrărilor de pictură veche și sfințirea
Lucrările s-au terminat la sfîrșitul anului 1831, iar sfințirea s-a săvîrșit în anul 1832. Hrisoavele de sfințire, înrămate (aflate acum în tezaurul Parohiei Oradea-Centrală), fuseseră aplicate pe pereți, la cele patru puncte cardinale, unde săvîrșise Arhiereul miruirea. Redăm acum, pentru prima oară, textul românesc așa cum a fost grafiat, iar nu cu ,,modernizările" operate de antecesori:
„Cu bună voința, și deplinirea Triipostaticescului, și de o ființă Dzeu sau sfințit Bisearica aceasta întru pomenirea Adormirii Prea Sfintei Născătorei de Dzeu, prin sfințita lucrare a înalt Preaosfințitului D. MAXIM MANUILOVICI Pravoslavnicului Epcop al Verșețului, Logojului, Caran¬sebeșului, și Orșavo-Mehadiei, precum și a văduvitei de Dzeu scutitei Eparhii al Aradului Actualnicului Administrator, în zilele fericitei înpărății a Prealuminatului, și atot stăpănitoriului Împăratului, și Craiului FRANȚIȘC I-ului, și a încoronatului mai tânărului Craiu FERDINAND al V-lea, fiind Arhiepiscop, și Mitropolit sârbesc și rumânesc Exelenția sa Domnul ȘTEFAN STRATIMIROVICI. în orașul Oradia mare în Anul dela Hs. 1832. Luna lui Mai zioa 30-le.”


Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro