istoric biserica cu luna

Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Arhitectura. Sculptura. Pictura. Obiecte de cult, Arhitectura Influențe ale stilurilor occidentale în arhitectur Proiectantul și constructorul Bisericii cu Lună Sculptura Sculptura nouă Sculptura nouă Sculptura nouă Sculptura veche Sculptura veche Sculptura veche Sculptura veche Pictura Pictura veche Pictura veche Pictura veche murală Terminarea lucrărilor de pictură veche și sfințire

Ultimele Evenimente

Mihai Eminescu omagiat la Biserica cu Luna Seara de rugaciune inchinata parintilor si copiilor Invitatie seri duhovnicesti,18-25 martie 2012 Cateheze în perioada Postului Mare Preasfințitul Sofronie a aniversat 13 ani de la hirotonia întru arhiereu și 5 ani de la întronizarea în scaunul eparhial al Oradiei Duminica Ortodoxiei la Biserica cu Luna Nicolae Jiga in memoria bihorenilor Un moment istoric la o biserica incarcata de istorie 90 de ani de la reinfiintarea Episcopiei Oradiei Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la Catedrala cu Luna Procesiune de Praznicul Adormirii Maicii Domnului 2008 ian 26 slujba inmormantare preot traian codila 2008 ian 20 slujba comuna ecumenica 2008 ian 06 boboteaza 2007 mai 19 parastas ps coman 2007 mai 04 mosoiu 88 ani 2007 aug 15 sarbatoare hram sf maria 2007 februarie 25 intronizare ps sofronie 2007 aug 11 inmormantare arhidiacon savu teodor 2007 aprilie 29 ps sofronie ps petroniu

Newsletter

Pentru a primi cele mai noi stiri si informatii va rugam sa va inscrieti pentru newsletter cu ajutorul formularului de mai jos:

Nume:

Telefon:

E-mail:

Ceas

Meteo
Fazele lunii


Fazele lunii

 

Pictura veche

e. Expresia artistică. Pictura pe lemn executată de Alexandru și Arsenie Teodorovici este valoroasă prin vechimea ei, constituind un docu¬ment suigeneris cu privire la influența occidentală, exercitată în mod firesc și inevitabil, în zona si epoca respectivă. Ca expresie artistică însă lasă de dorit, la multe icoane de pe tîmplă, prin neexprimarea stării psihice a unor personaje, prin naturalism (graviditatea vizibilă a gazdei, la întâlnirea cu Elisabeta, aceasta fiind și prezentată ca o femeie la vreo 40 de ani, iar nu foarte în vîrstă, cum arată Evanghelia, sau amănunte anatomice în prim-plan la Tăierea Capului Sf. loan Botezătorul), atitudi¬nea dizgrațioasă a Arhanghelului Gavriil la Buna-Vestire, desen stîngaci, colorit prea contrastant.
Specialistul Biro Jozsef arăta, în 1932, în mod obiectiv, că pictura lor exprimă, din plin, naivitatea picturilor din prima jumătate a sec. XIX, însă icoanele de pe tîmplă fiind de proporții reduse, expresia artistică minoră este mai puțin observabilă. Pictura lui Paul Murgu, care nu a încercat să imite tematici și procedee occidentale, ci a rămas la „smerenia" bizantină, proprie vechii picturi ortodoxe românești, este ceva mai elevată, fețele personajelor fiind tratate cu ceva mai multă finețe. Insă, si la el, vesmintele arhierești ale Sf. Loan Gură de Aur au un colorit violent contrastant.

f. Alte icoane vechi. In firida ce dă spre ușa secundară, se află (și se scoate o dată pe an în naos, la Joia Mare, după Evanghelia a 5-a a Sfintelor Patimi) o mare Cruce a Răstignirii, de rînduială bizantină: lisus răs¬tignit, Maica Domnului și Apostolul loan lîngă cruce, fețele de un bizan¬tin îndulcit. Crucea este împodobită cu intarsii de metal galben. Autor necunoscut, lucrarea aparținînd sec. XIX — XX. Mai există în biserică si alte picturi pe lemn sau pînză, însă care nu prezintă valoare artistică sau istorică.


Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro