istoric biserica cu luna

Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Arhitectura. Sculptura. Pictura. Obiecte de cult, Arhitectura Influențe ale stilurilor occidentale în arhitectur Proiectantul și constructorul Bisericii cu Lună Sculptura Sculptura nouă Sculptura nouă Sculptura nouă Sculptura veche Sculptura veche Sculptura veche Sculptura veche Pictura Pictura veche Pictura veche Pictura veche murală Terminarea lucrărilor de pictură veche și sfințire

Ultimele Evenimente

Mihai Eminescu omagiat la Biserica cu Luna Seara de rugaciune inchinata parintilor si copiilor Invitatie seri duhovnicesti,18-25 martie 2012 Cateheze în perioada Postului Mare Preasfințitul Sofronie a aniversat 13 ani de la hirotonia întru arhiereu și 5 ani de la întronizarea în scaunul eparhial al Oradiei Duminica Ortodoxiei la Biserica cu Luna Nicolae Jiga in memoria bihorenilor Un moment istoric la o biserica incarcata de istorie 90 de ani de la reinfiintarea Episcopiei Oradiei Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la Catedrala cu Luna Procesiune de Praznicul Adormirii Maicii Domnului 2008 ian 26 slujba inmormantare preot traian codila 2008 ian 20 slujba comuna ecumenica 2008 ian 06 boboteaza 2007 mai 19 parastas ps coman 2007 mai 04 mosoiu 88 ani 2007 aug 15 sarbatoare hram sf maria 2007 februarie 25 intronizare ps sofronie 2007 aug 11 inmormantare arhidiacon savu teodor 2007 aprilie 29 ps sofronie ps petroniu

Newsletter

Pentru a primi cele mai noi stiri si informatii va rugam sa va inscrieti pentru newsletter cu ajutorul formularului de mai jos:

Nume:

Telefon:

E-mail:

Ceas

Meteo
Fazele lunii


Fazele lunii

 

Sculptura veche

Sculptura veche

a. Tîmpla. - Dimensiunile ei sînt proporționale cu marea înălțime a navei: lățimea 9,60 m, înălțimea centrală 13,50 m, pînă la cea l,50 m sub intradosul arcului triumfal. Fondul structural si ornamental al tîmplei este bizantin, prin programul iconografic și prin ornamentica sculp¬turală bizantină în cea mai mare parte. Deși veche de peste 150 de ani, decorația bizantină, cu motive vegetale aurite, a tîmplei (de la Ușile îm¬părătești si Diaconesti pînă sus), de un deosebit rafinament, se menține si astăzi în stare bună, datorită materialului utilizat.
Pe acest fond bizantin, s-au grefat și anumite elemente de baroc (si, mai puțin, de rococo), dar care nu distonează cu curbele motivelor vege¬tale bizantine, ci se pierd în ele. Ornamentica barocă și rococo se observă, îndeosebi, numai de la distanță și numai dacă ești avizat special asupra ei. Curba, contracurba si voluta rotundă sau în unghiuri drepte (elemente specifice barocului) se observă mai ușor, dacă le urmărești de sus în jos, pornind de la cununa tîmplei. Crucea Răstignirii este încoronată de o mitră arhierească, de la care pornesc, spre registrele de mai jos, faldu¬rile unei mantii purpurii cu franjuri aurii, plus motivele baroce mențio¬nate mai sus, care încadrează icoanele. Icoana Sfintei Treimi este încu¬nunată de un baldachin în stil baroc și de același stil sînt si amforele care ornamentează părțile laterale ale registrelor superioare.
Stilului baroc îi aparține si ornamentarea tîmplei, la registrele infe¬rioare, cu opt coloane, din care șase numai cu funcție decorativă, iar două și cu funcție structurală, de susținere (a baldachinului menționat), în spa¬tele coloanelor se află opt pilaștri, tot numai cu scop decorativ, ce par angajați. Coloanele si pilaștrii menționați n-ar putea să se încadreze în vreunul din ordinele clasice, fiindcă au cîte ceva din fiecare: piedestaluri de stil roman, baze ionice si corintice, fusuri toscane (dar împodobite spre bază cu baghete aurii), capiteluri compozite, cornișe cu denticuli. Pilaștrii au canelurile primelor patru ordine clasice. Faptul că pilaștrii și coloanele nu sînt din marmoră, ci din lemn vopsit cu imitație de marmoră, accen-tuează și mai mult pecetea barocului. Cu toate acestea, coloanele și pi¬laștrii nu distonează, ci mențin o legătură cu pilaștrii aparenți, din zidărie, din structura și decorația interioară a navei.
Elementele decorative rococo (vrejuri si panglici grațioase si tratate asimetric) sînt mai puține și se observă, în special, la ancadramentele unor icoane din registrele mijlocii și superioare.


Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro