istoric biserica cu luna

Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Arhitectura. Sculptura. Pictura. Obiecte de cult, Arhitectura Influențe ale stilurilor occidentale în arhitectur Proiectantul și constructorul Bisericii cu Lună Sculptura Sculptura nouă Sculptura nouă Sculptura nouă Sculptura veche Sculptura veche Sculptura veche Sculptura veche Pictura Pictura veche Pictura veche Pictura veche murală Terminarea lucrărilor de pictură veche și sfințire

Ultimele Evenimente

Mihai Eminescu omagiat la Biserica cu Luna Seara de rugaciune inchinata parintilor si copiilor Invitatie seri duhovnicesti,18-25 martie 2012 Cateheze în perioada Postului Mare Preasfințitul Sofronie a aniversat 13 ani de la hirotonia întru arhiereu și 5 ani de la întronizarea în scaunul eparhial al Oradiei Duminica Ortodoxiei la Biserica cu Luna Nicolae Jiga in memoria bihorenilor Un moment istoric la o biserica incarcata de istorie 90 de ani de la reinfiintarea Episcopiei Oradiei Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la Catedrala cu Luna Procesiune de Praznicul Adormirii Maicii Domnului 2008 ian 26 slujba inmormantare preot traian codila 2008 ian 20 slujba comuna ecumenica 2008 ian 06 boboteaza 2007 mai 19 parastas ps coman 2007 mai 04 mosoiu 88 ani 2007 aug 15 sarbatoare hram sf maria 2007 februarie 25 intronizare ps sofronie 2007 aug 11 inmormantare arhidiacon savu teodor 2007 aprilie 29 ps sofronie ps petroniu

Newsletter

Pentru a primi cele mai noi stiri si informatii va rugam sa va inscrieti pentru newsletter cu ajutorul formularului de mai jos:

Nume:

Telefon:

E-mail:

Ceas

Meteo
Fazele lunii


Fazele lunii

 

Sculptura veche

Sculptura veche
La Biserica cu Lună, sculptura veche este una din podoabele ei cele mai de preț, din punct de vedere artistic și istoric, unele opere datînd de aproape două secole.

a. Sculptura în marmoră. Aceasta datează încă de la 1790 (anul în care s-a terminat de construit biserica și s-a putut sluji într-însa). Astfel, doi macedo-români, care trăiseră și agonisiseră avuție la Oradea, dar care erau acum stabiliți în Macedonia natală și aveau, desigur, rudenii sau prieteni în orașul nostru, au aflat despre înălțarea bisericii orădene. Fiind la curent cu mersul lucrărilor, s-au gîndit să o înzestreze cu ceva de mare preț liturgic, dar si de ridicată valoare materială: Sf. Prestol, Proscomi-diarul și Cristelnița pentru Sf. Botez, toate din marmoră.

1) Sfîntul Prestol. Din contextul celor relatate de Nicolae Fini, reiese că inimoșii macedo-români n-au trimis aici numai tăblia Sfintei Mese, ci și cele cinci picioare pe care se sprijină. Iar cum materialul si decorația picioarelor de la Sf. Prestol se repetă si la Proscomidiar și la Cristel¬niță, este limpede că cei doi binefăcători au dăruit toate cele trei prin¬cipale obiecte liturgice de mai sus.
Tăblia Sf. Prestol este din marmoră neagră cu vine gălbui, cu di¬mensiunile 190x150x8 cm, și se sprijină pe cinci picioare din marmoră roșie cu vine de mai multe culori, secțiunea picioarelor fiind pătrată iar dimensiunile 80 x 25 cm. Prin profilul lor, cele cinci picioare (ca si acela de la Proscomidiar) se aseamănă cu colonetele de la cafasul corului, fiind de stil baroc, dar si cu motivul rococo al colonetelor sculptate, pe care se răsucesc vrejuri.
Pe tăblia Sf . Prestol (cu scrisul începînd pe latura de apus și continuîndu-se pe laturile de miazăzi si răsărit) se află săpată o inscripție cu text grecesc (pe care acum îl redăm pentru prima dată și cu traducerea exactă): „închin. (ațe) de Gheorg.(he) Costa și Dimitr.(ie) Vasu. Din Ma¬cedonia orașul Seltzas Biseri.(cii) ortod.(oxe) și orien.(tale) celei adevăra.(te). In Oradea Ma.(re), 1790, mai 7".

2) Proscomidiarul. Măsuța de marmoră roșie, de formă semicirculară (urmînd profilul firidei), cu dimensiunile 115x70x5 cm. Piciorul, din același nobil material, secțiune pătrată, 90x25 cm, în același stil baroc, cu elemente de rococo, de la picioarele Sf. Prestol.

3) Cristelnița. Din marmoră roșie, cu vine de diferite culori, vasul de formă ovală, cu dimensiunile: diametrul mare 55, diametrul mic 45, înălțimea 45 cm. Soclul, cu secțiune circulară, 50x25 cm. Decorație sculp¬turală de stil baroc.


Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro