istoric biserica cu luna

Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Arhitectura. Sculptura. Pictura. Obiecte de cult, Arhitectura Influențe ale stilurilor occidentale în arhitectur Proiectantul și constructorul Bisericii cu Lună Sculptura Sculptura nouă Sculptura nouă Sculptura nouă Sculptura veche Sculptura veche Sculptura veche Sculptura veche Pictura Pictura veche Pictura veche Pictura veche murală Terminarea lucrărilor de pictură veche și sfințire

Ultimele Evenimente

Mihai Eminescu omagiat la Biserica cu Luna Seara de rugaciune inchinata parintilor si copiilor Invitatie seri duhovnicesti,18-25 martie 2012 Cateheze în perioada Postului Mare Preasfințitul Sofronie a aniversat 13 ani de la hirotonia întru arhiereu și 5 ani de la întronizarea în scaunul eparhial al Oradiei Duminica Ortodoxiei la Biserica cu Luna Nicolae Jiga in memoria bihorenilor Un moment istoric la o biserica incarcata de istorie 90 de ani de la reinfiintarea Episcopiei Oradiei Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la Catedrala cu Luna Procesiune de Praznicul Adormirii Maicii Domnului 2008 ian 26 slujba inmormantare preot traian codila 2008 ian 20 slujba comuna ecumenica 2008 ian 06 boboteaza 2007 mai 19 parastas ps coman 2007 mai 04 mosoiu 88 ani 2007 aug 15 sarbatoare hram sf maria 2007 februarie 25 intronizare ps sofronie 2007 aug 11 inmormantare arhidiacon savu teodor 2007 aprilie 29 ps sofronie ps petroniu

Newsletter

Pentru a primi cele mai noi stiri si informatii va rugam sa va inscrieti pentru newsletter cu ajutorul formularului de mai jos:

Nume:

Telefon:

E-mail:

Ceas

Meteo
Fazele lunii


Fazele lunii

 

Sculptura nouă

b. Candelabrul cel mare. Vechile candelabre de sticlă apăreau cu totul minore față de noul aspect interior al bisericii (pardoseala din marmoră, pictura în frescă pînă la ultimul colțișor, ușa din lemn sculptat). Drept care, Sfînta Episcopie a repartizat, în anul 1983, două din cele trei can¬delabre din sticlă, altor biserici: cel mare, bisericii „Sf. Mare Mucenic Gheorghe" din Mizieș - Bihor iar cel mijlociu, bisericii „Buna Vestire" din Oradea, în schimb, în același an, catedrala a fost înzestrată cu un mare candelabru din lemn de tei, sculptat și poleit auriu, prevăzut cu trei registre si avînd dimensiunile următoare: înălțimea 4,00 m, iar dia¬metrele registrelor (de sus în jos): registrul mic 0,60 m, cel mijlociu 1,10 mr iar cel mare 2,00 m.
Proiectantul si executantul acestei lucrări este același sculptor Ște-fan-Ioan Gajo, asistat, de data aceasta, de tîmplarul artistic loan Măgădan, iar la operațiile de poleire de Ileana Gajo și Ing. Alexandru Petreanu, toți din Timișoara.
Forma candelabrului este hexagonală, întîlnită la multe biserici. La toate cele trei registre, candelabrul este prevăzut cu buchete de sfeșnice electrificate, buchete care constituie ele însele o podoabă. Stilul dominant este cel bizantin, cu elemente observate și în sculptura ușii principale. Dar, de data aceasta, și eclectismul își face loc, prin utilizarea și a altor stiluri în ornamentică (gotic, armean, persan, maur).
Execuția artistică este impecabilă, pînă la cele mai mici amănunte. Lucrarea a costat 203 000 lei, cheltuială suportată de Episcopia Oradiei. Parohia a cheltuit pentru lucrări auxiliare.


Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro