istoric biserica cu luna

Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Arhitectura. Sculptura. Pictura. Obiecte de cult, Arhitectura Influențe ale stilurilor occidentale în arhitectur Proiectantul și constructorul Bisericii cu Lună Sculptura Sculptura nouă Sculptura nouă Sculptura nouă Sculptura veche Sculptura veche Sculptura veche Sculptura veche Pictura Pictura veche Pictura veche Pictura veche murală Terminarea lucrărilor de pictură veche și sfințire

Ultimele Evenimente

Mihai Eminescu omagiat la Biserica cu Luna Seara de rugaciune inchinata parintilor si copiilor Invitatie seri duhovnicesti,18-25 martie 2012 Cateheze în perioada Postului Mare Preasfințitul Sofronie a aniversat 13 ani de la hirotonia întru arhiereu și 5 ani de la întronizarea în scaunul eparhial al Oradiei Duminica Ortodoxiei la Biserica cu Luna Nicolae Jiga in memoria bihorenilor Un moment istoric la o biserica incarcata de istorie 90 de ani de la reinfiintarea Episcopiei Oradiei Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la Catedrala cu Luna Procesiune de Praznicul Adormirii Maicii Domnului 2008 ian 26 slujba inmormantare preot traian codila 2008 ian 20 slujba comuna ecumenica 2008 ian 06 boboteaza 2007 mai 19 parastas ps coman 2007 mai 04 mosoiu 88 ani 2007 aug 15 sarbatoare hram sf maria 2007 februarie 25 intronizare ps sofronie 2007 aug 11 inmormantare arhidiacon savu teodor 2007 aprilie 29 ps sofronie ps petroniu

Newsletter

Pentru a primi cele mai noi stiri si informatii va rugam sa va inscrieti pentru newsletter cu ajutorul formularului de mai jos:

Nume:

Telefon:

E-mail:

Ceas

Meteo
Fazele lunii


Fazele lunii

 

Sculptura nouă

a. Ușa principală. In anul 1982, catedrala a fost înzestrată cu o nouă și frumoasă ușă la fațada dinspre apus, fiind prevăzută cu două canaturi și avînd dimensiunile de 3,45 x 2,05 m, sculptată în lemn de stejar.
Proiectul si realizarea aparțin sculptorului Ștefan-Ioan Gajo (ajutat la tîmplărie de Nicolae Lutz, iar la sculptură de Teodor Gale), toți din Timișoara. Sculptorul Gajo a desfășurat o bogată activitate în materie, opera sa concretizîndu-se în aproape 45 de tîmple si alte lucrări de sculp¬tură în lemn, la diferite biserici (cea mai importantă fiind tîmplă noii și măreței catedrale mitropolitane din Timișoara).
Ușa de la Biserica cu Lună este de cel mai frumos stil bizantin. Cele două canaturi sînt divizate în cîte 20 de casete (la interior simple, iar la exterior ornamentate), împărțite prin torsade („funii răsucite"), element decorativ foarte frecvent în plastica arhitectonică bisericească din cele trei Țări române, la bisericile de lemn sau de zid, din vechime. Decorația casetelor din exterior: 8 cu motivul „cruce greacă" (cu brațele egale), 8 cu motivul „rozetei", iar 4 cu motivul „păunilor afrontați" (termen tehnic, de istorie a artei, desemnînd două păsări aflate față în față, uneori ciu¬gulind din aceeași urnă). Motivul decorativ al „păunilor afrontați" este de străveche tradiție bizantină31. Casetele cu cruci si păuni sînt împodo¬bite și cu motivul „strugurelui" euharistie, iar celelalte casete cu motive vegetale tratate bizantin.
Panoul orizontal de deasupra celor două canaturi este ornamentat tot în stil bizantin (struguri, frunze de acantă, rozete). De la rînduiala bizantină se abate doar acel motiv de la centrul părții superioare, cu „capul de înger", deoarece ornamentația antropomorfă în sculptură apar¬ține Renașterii și barocului occidental.
Lucrarea a, costat 44 000 lei, cheltuială suportată de către Episcopia Oradiei, care a achitat și cei 5 000 lei, pentru ancadramentul acestei noi si frumoase uși, din marmoră albă de Ruschița și cu soclu din marmoră roză, în concordanță cu culoarea soclului bisericii. Acest ancadrament a fost executat de către Cooperativa „Constructorul" din Oradea.


Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro