istoric biserica cu luna

Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Monografia Bisericii cu luna Arhitectura. Sculptura. Pictura. Obiecte de cult, Arhitectura Influențe ale stilurilor occidentale în arhitectur Proiectantul și constructorul Bisericii cu Lună Sculptura Sculptura nouă Sculptura nouă Sculptura nouă Sculptura veche Sculptura veche Sculptura veche Sculptura veche Pictura Pictura veche Pictura veche Pictura veche murală Terminarea lucrărilor de pictură veche și sfințire

Ultimele Evenimente

Mihai Eminescu omagiat la Biserica cu Luna Seara de rugaciune inchinata parintilor si copiilor Invitatie seri duhovnicesti,18-25 martie 2012 Cateheze în perioada Postului Mare Preasfințitul Sofronie a aniversat 13 ani de la hirotonia întru arhiereu și 5 ani de la întronizarea în scaunul eparhial al Oradiei Duminica Ortodoxiei la Biserica cu Luna Nicolae Jiga in memoria bihorenilor Un moment istoric la o biserica incarcata de istorie 90 de ani de la reinfiintarea Episcopiei Oradiei Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la Catedrala cu Luna Procesiune de Praznicul Adormirii Maicii Domnului 2008 ian 26 slujba inmormantare preot traian codila 2008 ian 20 slujba comuna ecumenica 2008 ian 06 boboteaza 2007 mai 19 parastas ps coman 2007 mai 04 mosoiu 88 ani 2007 aug 15 sarbatoare hram sf maria 2007 februarie 25 intronizare ps sofronie 2007 aug 11 inmormantare arhidiacon savu teodor 2007 aprilie 29 ps sofronie ps petroniu

Newsletter

Pentru a primi cele mai noi stiri si informatii va rugam sa va inscrieti pentru newsletter cu ajutorul formularului de mai jos:

Nume:

Telefon:

E-mail:

Ceas

Meteo
Fazele lunii


Fazele lunii

 

Proiectantul și constructorul Bisericii cu Lună

Proiectantul și constructorul Bisericii cu Lună

Pisania bisericii consemnează, în limbajul de acum două secole, că acest monument artistic și istoric a fost construit prin „Kiumeș Meistor lakob Eder si loann Lins Paler". Dacă ne-am orienta după limbajul mai puțin bogat si evoluat din vremea aceea, ar însemna că lakob Eder a fost numai maistru zidar. Căci romanizatul „kiumeș" provine de la ter¬menul maghiar „kömüves", care se traduce literal prin „zidar", deci „maistru, zidar". Faptele arată însă că Eder a fost arhitect — proiectant și constructor în același timp — Jar nu un simplu executant. Din procesul - verbal al anchetei cînd cu prăbușirea bolții în timpul construcției, din cele scrise de Nicolae Firu, de Pr. Vasile Popovici, de specialistul maghiar Biró Jozsef, din istoricul templului reformat de pe str. Liber¬tății nr. 40, terminat la 1784, se desprinde adevărul că Eder a fost arhi¬tect, iar nu maistru zidar. Specialiști în materie atestă același lucru. Ing. Szabo Arnold, de la Institutul de Proiectări al Județului Bihor, ne-a re¬latat că romanizatul „kiumeș meistor", relativ la cel în cauză, este un termen vechi ce cuprindea în sine si noțiunea de proiectant și constructor în același timp. Iar Prof. Virgil Vătășianu spune că biserica de care ne ocupăm este ,, operă a arhitectului lakob Eder".
In ce-1 privește pe cel de al doilea constructor pomenit în pisanie, îoann Lins Paler: loann Lins sînt prenumele si numele. „Paler" nu ex¬primă un nume, ci o funcție, în domeniul construcției. Este un termen vechi în limba maghiară, provenit din germană, si care, potrivit unui dicționar explicativ al limbii maghiare, înseamnă conducător de lucrări în meseriile de dulgher și zidar (în limbaj modern, contra-maistru sau șef de echipă). Acesta, într-adevăr, a fost numai maistru zidar, nu si arhitect proiectant. Probabil că și el, tocmai în timpul exercitării funcției sale pe șantier, a suferit de pe urma accidentului menționat mai sus. Procesul-verbal de anchetă consemnează numele său, grafiat de Firu, în cele două cărți ale sale, cînd Lins, cînd Lincz.


Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro