Home

Introducere Focul din anul 1836 Renovarea bis. din anul 1929 Scoala confesionala ortodoxa Renovarea bis. din anul 1909 Restaurarea episcopiei ortodoxe din Oradea Alegerea Episcopului Roman Investirea si instalarea Preotii Cartile din biserica Aceeasi reconfirmare în anul 1773 Reconfirmarea Conventiei din an.nl 1713 Protestul vicarului-episcop Meletie Kovács contra Protestul comumtatii contra episcopului Moise Drag Noua confirmare a Conventiunei din anul 1713. Raspunsul Împaratului. Inclyía Universitas Cuvântarea deputatului Emanuel Beöthy Petitia adresata împaratului Iosif al Il-lea. Raspunsul Consiliului Lett Regale la protestul epi Inclyta Particularis Congregatio kont Hacked By George Hacked By George

Ultimele Evenimente

Mihai Eminescu omagiat la Biserica cu Luna Seara de rugaciune inchinata parintilor si copiilor Invitatie seri duhovnicesti,18-25 martie 2012 Cateheze în perioada Postului Mare Preasfințitul Sofronie a aniversat 13 ani de la hirotonia întru arhiereu și 5 ani de la întronizarea în scaunul eparhial al Oradiei Duminica Ortodoxiei la Biserica cu Luna Nicolae Jiga in memoria bihorenilor Un moment istoric la o biserica incarcata de istorie 90 de ani de la reinfiintarea Episcopiei Oradiei Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la Catedrala cu Luna Procesiune de Praznicul Adormirii Maicii Domnului 2008 ian 26 slujba inmormantare preot traian codila 2008 ian 20 slujba comuna ecumenica 2008 ian 06 boboteaza 2007 mai 19 parastas ps coman 2007 mai 04 mosoiu 88 ani 2007 aug 15 sarbatoare hram sf maria 2007 februarie 25 intronizare ps sofronie 2007 aug 11 inmormantare arhidiacon savu teodor 2007 aprilie 29 ps sofronie ps petroniu

Newsletter

Pentru a primi cele mai noi stiri si informatii va rugam sa va inscrieti pentru newsletter cu ajutorul formularului de mai jos:

Nume:

Telefon:

E-mail:

Ceas

Meteo
Fazele lunii


Fazele lunii

 

Alegerea Episcopului Roman

Alegerea Episcopului Roman


La 16 Octombre 1920 se întruneste cel dintâiu sinod eparhial electoral pentru alegerea de episcop al eparhiei ortodoxe române de Oradea sub presidîul I. P. S. Sale d-lui dr. N. Balan, Arhiepiscop si Mitropolit. Rezultatul scrutinului a fost: toate voturile pentru Roman R. Ciorogariu, arhimandrit-vicar episcopesc, pe care presedintele îl declara de episcop al restauratei dieceze a Oradiei, având acest act electoral a se înainta Prea Sfintitului Sinod episcopesc spre examinare canonica si Majestâtii Sale Regelui pentru preagratioasa aprobare. Prezentându-se în sinod nou alesul episcop, înalt P. S. Sa facându-i cunoscut rezultatul alegerii si dorindu-i zile îndelungate în noua pastorie, alesul multumind sinodului pentru încrederea ce i-a dat-o, iar I. P. S. Sale pentru dragostea aratata fata de dânsul, declara ca „primeste jugul usor al lui Hristos" si promite solemn a justifica încrederea asezata în el.

Nou alesul episcop îndata dupa alegere a fost autorizat de M Sa Regele a conduce dieceza în calitate de episcop si pâna la hirotonire respective instalare. Se proectase ca hirotonirea si instalarea nou alesului episcop sa se faca la Oradea cu fastul potrivit momentului istoric care însemna biruinta bisericii ortodoxe dupa atâtea veacuri de umilire. Atentatul de la Senat, comis la 8 Decembre 1920, a carui victima a îost si P. S. Sa nou alesul nostru Episcop, a rasturnat pentru un timp nedeterminat planurile noastre. Dupa patru luni de grea suferinta, abia în luna Martie 1921 s-a ameliorat starea P. S. Sale intratâta, ca sa poata primi hirotonirea. Hirotonirea de episcop a P. S. Sale a avut loc la 26 Martie 1920 în capela Sfintei Mitropolii din Bucuresti din manile I. P. S. Sale Mitropolitul si Arhiepiscopul Ardealului dr. N. Balan. De remarcat este faptul ca, P. S. Sa Parintele Episcop Roman prin primirea darului episcopesc în biserica Mitropoliei Ungaro-Valahiei din Bucuresti, a reînoit vechea legatura între aceasta Mitropolie si episcopiile din Ardeal, când Episcopii si Mitropolitii ortodocsi de Alba-Iulia primeau darul hirotonirei de Cpiscopi din manile mitropolitilor Ungro-Vlahiei.


Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro