Home

Introducere Focul din anul 1836 Renovarea bis. din anul 1929 Scoala confesionala ortodoxa Renovarea bis. din anul 1909 Restaurarea episcopiei ortodoxe din Oradea Alegerea Episcopului Roman Investirea si instalarea Preotii Cartile din biserica Aceeasi reconfirmare în anul 1773 Reconfirmarea Conventiei din an.nl 1713 Protestul vicarului-episcop Meletie Kovács contra Protestul comumtatii contra episcopului Moise Drag Noua confirmare a Conventiunei din anul 1713. Raspunsul Împaratului. Inclyía Universitas Cuvântarea deputatului Emanuel Beöthy Petitia adresata împaratului Iosif al Il-lea. Raspunsul Consiliului Lett Regale la protestul epi Inclyta Particularis Congregatio kont Hacked By George Hacked By George

Ultimele Evenimente

Mihai Eminescu omagiat la Biserica cu Luna Seara de rugaciune inchinata parintilor si copiilor Invitatie seri duhovnicesti,18-25 martie 2012 Cateheze în perioada Postului Mare Preasfințitul Sofronie a aniversat 13 ani de la hirotonia întru arhiereu și 5 ani de la întronizarea în scaunul eparhial al Oradiei Duminica Ortodoxiei la Biserica cu Luna Nicolae Jiga in memoria bihorenilor Un moment istoric la o biserica incarcata de istorie 90 de ani de la reinfiintarea Episcopiei Oradiei Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la Catedrala cu Luna Procesiune de Praznicul Adormirii Maicii Domnului 2008 ian 26 slujba inmormantare preot traian codila 2008 ian 20 slujba comuna ecumenica 2008 ian 06 boboteaza 2007 mai 19 parastas ps coman 2007 mai 04 mosoiu 88 ani 2007 aug 15 sarbatoare hram sf maria 2007 februarie 25 intronizare ps sofronie 2007 aug 11 inmormantare arhidiacon savu teodor 2007 aprilie 29 ps sofronie ps petroniu

Newsletter

Pentru a primi cele mai noi stiri si informatii va rugam sa va inscrieti pentru newsletter cu ajutorul formularului de mai jos:

Nume:

Telefon:

E-mail:

Ceas

Meteo
Fazele lunii


Fazele lunii

 

Restaurarea episcopiei ortodoxe din Oradea

Restaurarea episcopiei ortodoxe din Oradea


Episcopia ortodoxa din Oradea despre a carei existenta s-a vorbit la alt loc, devenind vacanta nu s-a mai îndeplinit ci s-a pus sub jurisdictia episcopilor ortodocsi de la Arad, sub a caror pastorire a stat peste douasute ani. Toti Episcopii de la Arad precum si credinciosii ortodocsi din Bihor au cerut reîntregirea scaunului episcopesc. Mai mult a staruit Episcopul Sinesie Jivanovici, care la un moment dat era sa fie numit si învestit de Episcop la Oradea. Staruinta acestui mare Arhiereu de a restaura scaunul episcopiei vaduvite de la Oradea a fost totdeauna zadarnicita, deoarece împarateasa Maria Terezia protectoara si patroana bisericii catolice, la insistenta episcopilor papistasi de la Oradea, n-a admis înca un al doilea Episcop la Oradea si înca schismatic.

În urma multelor staruinte ale clerului si poporului ortodox român din Bihor, împaratul Francisc I a încuviintat la a. 1792: înfiintarea Consistorului ortodox român din Oradea, ramânând ca scaunul episcopesc sa fie îndeplinit mai târziu, când si împrejurarile vor fi mai favorabile. În fruntea Consistorului nou înfiintat în absenta episcopului a fost pus ca presedinte un Arhimandrit, iar mai târziu protopopii de la Velenta ca vicare episcopesti. Cu ocaziunea restaurarii metropoliei ortodoxe de la Sibiu, clerul si poporul clin Bîharia vecinie staruitor pentru reînfiintarea episcopiei de la Oradea, apeleaza acum si la Metropolitul Sagima, dar si la Congresul national-bisericesc. Marele Arhiereu primind deputatia bihorenilor le raspunde: „Cunosc suferintele voastre, iubitii mei! Le cunosc, si eu Metropolitul vostru am lacrimat cu voi. Ati scapat întregi, caci; a fost tare credinta voastra, si vi-o spun, este meritul vostru. De la 1695 ...ati ramas orfani, iar episcopia dreptcredincioasa de Oradea a ramas vaduva dar totusi n-ati perit si astazi va vad cu bucurie adunati în jurul meu. Recunosc necesitatea reactivarii episcopiei de Oradea, o doresc si stâruesc pentru dânsa" ... Pentru reactivarea episcopiei ortodoxe din Oradea, Marele Arhiereu Saguna a dat suma de 25.000 floieni, o suma considerabila pentru acele vremuri.

Dorul bihorenilor de a-si vedea visul realizat cât mai curând adica reînfiintarea episcopiei de la Oradea, îndeamna si adunarea parohiala din Oradea-oras de a trimite Congresului national bisesericesc o adresa aratând ca: „Sinodul parohial din Oradea îsi ia permisiunea a da si din partea sa expresiunea dorintei generale a Românilor gr. or. din Bihor pentru restituirea Episcopiei gr. or. de aicea. Motive speciale nu afla necesar a produce, pentruca sunt deja prea bine cunoscute Maritului Congres; ne restrângem numai a aminti, cumca din consideratiunea atacurilor inamice si intrigilor prosehtice la care este expusa biserica noastra gr. or. dreptmaritoare din Bihor, care contine peste 300 parohii si peste douasutemii suflete, este învederat constatata necesitatea pentru „restituirea Episcopiei ortodoxe române din Oradea.. " „În nexul acestei rugari, cu reverinta distinsa venim a notifica Maritului Congres cumca: Sinodul parohial subsemnat în caz de cumva se va reînfiinta Episcopia gr. or. aicea si biserica din loc se va preface în biserica catedrala. Sinodoul protopopesc al tractului Oradea înca adreseaza în a. 1894 o petitie Congresului national bisericesc pentru reînfiinta-rea episcopiei de la Oradea, dar si aceasta rugare, ca toate celelalte, înaintate în curs de aproape doua veacuri, a ramas fara nici un rezultat Câtiva ani înaintea începerii razboiului mondial, Congresul national bisericesc s-a ocupat mai serios cu chestia reînfiintarii acestei episcopii si la un moment dat se credea, ca dorinta bihorenilor va fi împlinita. Consistorul din Oradea, în fruntea caruia pe acel timp se afla vicarenl Vasile Mangra, a si cumparat o casa în apropiere de biserica catedrala cu scop de a se cladi aici resedinta episcopeasca. Razboiul mondial început în anul 1914, a pus capat acestei actiuni. Dupa reîntregirea neamului, în vara anului 1919, Maiestatea Sa Regele Ferdinand l, însotit de Maiestatea Sa Regina Maria, onorând orasul nostru cu înalta Lor prezenta, Consistorul ortodox român, în frunte cu P. S. Sa Episcopul Roman, pe atunci numai vicar, a prezentat Maiestatilor Lor omagiile poporului drept credincios din eparhia Oradea si aratând cu aceasta ocaziune dorinta neclintita a bihorenilor de a-si vedea reînfiintata vechea lor episcopie. Maiestatea Sa Regele Ferdinand — caruia sa-i fie vecinica amintirea — primind delegatia bisericii ortodoxe în palatul episcopiei unite, nu numai ca a promis toata bunavointa, dar a spus delegatiei, ca episcopia ortodoxa din Oradea se va înfiinta mai curând de cum se crede.

Decretarea episcopiei ortodoxe din Oradea În sedinta senatului de la 23 Iulie 1920, înalt Preasfintia Sa Mitropolitul Ardealului dr. Nicolae Balan, pe lânga o cuvântare în care reaminteste luptele românilor din Bihor pentru apararea credintei strabune, depune proectul de lege prin care: Vechea episcopie ortodoxa româna din Oradea, în tinutul Bihorului, se restatorniceste în drepturile sale de odinioara. La 13 August 1920, proectul de lege a fost trecut si prin camera deputatilor, fiind raportor acestei legi deputatul Nicolae Firu, iar la 30 August 1920 a fost promulgata, învestita cu Sigigilul Statului si publicata în „Monitorul Oficial"


Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro