Home

Introducere Focul din anul 1836 Renovarea bis. din anul 1929 Scoala confesionala ortodoxa Renovarea bis. din anul 1909 Restaurarea episcopiei ortodoxe din Oradea Alegerea Episcopului Roman Investirea si instalarea Preotii Cartile din biserica Aceeasi reconfirmare în anul 1773 Reconfirmarea Conventiei din an.nl 1713 Protestul vicarului-episcop Meletie Kovács contra Protestul comumtatii contra episcopului Moise Drag Noua confirmare a Conventiunei din anul 1713. Raspunsul Împaratului. Inclyía Universitas Cuvântarea deputatului Emanuel Beöthy Petitia adresata împaratului Iosif al Il-lea. Raspunsul Consiliului Lett Regale la protestul epi Inclyta Particularis Congregatio kont Hacked By George Hacked By George

Ultimele Evenimente

Mihai Eminescu omagiat la Biserica cu Luna Seara de rugaciune inchinata parintilor si copiilor Invitatie seri duhovnicesti,18-25 martie 2012 Cateheze în perioada Postului Mare Preasfințitul Sofronie a aniversat 13 ani de la hirotonia întru arhiereu și 5 ani de la întronizarea în scaunul eparhial al Oradiei Duminica Ortodoxiei la Biserica cu Luna Nicolae Jiga in memoria bihorenilor Un moment istoric la o biserica incarcata de istorie 90 de ani de la reinfiintarea Episcopiei Oradiei Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la Catedrala cu Luna Procesiune de Praznicul Adormirii Maicii Domnului 2008 ian 26 slujba inmormantare preot traian codila 2008 ian 20 slujba comuna ecumenica 2008 ian 06 boboteaza 2007 mai 19 parastas ps coman 2007 mai 04 mosoiu 88 ani 2007 aug 15 sarbatoare hram sf maria 2007 februarie 25 intronizare ps sofronie 2007 aug 11 inmormantare arhidiacon savu teodor 2007 aprilie 29 ps sofronie ps petroniu

Newsletter

Pentru a primi cele mai noi stiri si informatii va rugam sa va inscrieti pentru newsletter cu ajutorul formularului de mai jos:

Nume:

Telefon:

E-mail:

Ceas

Meteo
Fazele lunii


Fazele lunii

 

Renovarea bis. din anul 1909

Renovarea bis. din anul 1909

In cursul timpului i s-au facut desigur mai multe reparatii externe bisericii, reclamate de stricaciunile provenite din intemperii ; reparatii interne însa nu i s-a facut pâna în zilele noastre, de la terminarea ei în a. 1792.

O reparatie mai temeinica s-a facut abia în anul 1909. Deoarece parohia nu avea fonduri disponibile cu care sa înceapa lucrarile de renovare, consiliul parohial a lansat în anul 1907 colecte pe teritorul diecezei, al caror rezultat însa a fost cu totul neînsemnat. Pentru acoperirea cheltuelilor de renovare si deastadata au contribuit cu sume mai însemnate fruntasii parohiei si anume: Toma Pacala, paroh-protopop, dr. Aurel Lazar si losif Vaina, cu câte 2000 coroane. In anul 1909, va sa zica dupa un veac, s-au facut unele reparari mai mari la zidul extern, a carui tencuiala pe unele locuri era cazuta pâna la caramida. Cu aceasta ocazie s-a vapsit din nou turnul în culoarea de mai nainte, s-a aurit din nou icoanele celor patru evanghelist si crucea cu globul. Celelalte ornamente au ramas cu auritura veche facuta de N. Jiga. In interior s-a curatit iconostasul, s-au vapsit stranele si scaunele în culoarea lor de mai nainte, iar auritura de pe boltitura a fost înoîta. Cu aceasta ocazie s-au înlocuit si ferestrele cele vechi cu altele noua lucrate cu sticla colorata în cercevele de plumb. Aceste ferestre pe lânga toata frumusetea lor s-au dovedit foarte slabe, caci dupa abia câtiva ani, cercevelele fiind prea subtiri s-au muiat si ferestrele amenintau sa cada afara din pareti. Spre a încunjura aceasta nenorocire a trebuit sa se fixeze în pareti drugi de fier de care s-au legat ferestrele ca sa nu cada. Toate aceste lucrari s-au facut la îndemnul raposatului paroh-protopop Toma Pacala, caruia se poate multumi în cea mai mare parte adunarea sumei pentru acoperirea cheltuelilor împreunate cu aceasta renovare. Consiliul parohial, care a conlucrat la realizarea acestor lucrari avea ca membri pe: Nicolae Zigre advocat, presedinte; dr. Iustin Ardelean, avocat; Dimitrie Balog, proprietar; Dr. loan Buna, avocat; Dr. Aurel Lazar, avocat; Alexandru Marcut, proprietar; loan Mihailovici proprietar; loan Papp, prim-notar judetean; Petru Pantea, comerciant; Nicolae Senmiclosi, plugar; iar de secretar Nicolae Firu, învatator.


Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro