Home

Introducere Focul din anul 1836 Renovarea bis. din anul 1929 Scoala confesionala ortodoxa Renovarea bis. din anul 1909 Restaurarea episcopiei ortodoxe din Oradea Alegerea Episcopului Roman Investirea si instalarea Preotii Cartile din biserica Aceeasi reconfirmare în anul 1773 Reconfirmarea Conventiei din an.nl 1713 Protestul vicarului-episcop Meletie Kovács contra Protestul comumtatii contra episcopului Moise Drag Noua confirmare a Conventiunei din anul 1713. Raspunsul Împaratului. Inclyía Universitas Cuvântarea deputatului Emanuel Beöthy Petitia adresata împaratului Iosif al Il-lea. Raspunsul Consiliului Lett Regale la protestul epi Inclyta Particularis Congregatio kont Hacked By George Hacked By George

Ultimele Evenimente

Mihai Eminescu omagiat la Biserica cu Luna Seara de rugaciune inchinata parintilor si copiilor Invitatie seri duhovnicesti,18-25 martie 2012 Cateheze în perioada Postului Mare Preasfințitul Sofronie a aniversat 13 ani de la hirotonia întru arhiereu și 5 ani de la întronizarea în scaunul eparhial al Oradiei Duminica Ortodoxiei la Biserica cu Luna Nicolae Jiga in memoria bihorenilor Un moment istoric la o biserica incarcata de istorie 90 de ani de la reinfiintarea Episcopiei Oradiei Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la Catedrala cu Luna Procesiune de Praznicul Adormirii Maicii Domnului 2008 ian 26 slujba inmormantare preot traian codila 2008 ian 20 slujba comuna ecumenica 2008 ian 06 boboteaza 2007 mai 19 parastas ps coman 2007 mai 04 mosoiu 88 ani 2007 aug 15 sarbatoare hram sf maria 2007 februarie 25 intronizare ps sofronie 2007 aug 11 inmormantare arhidiacon savu teodor 2007 aprilie 29 ps sofronie ps petroniu

Newsletter

Pentru a primi cele mai noi stiri si informatii va rugam sa va inscrieti pentru newsletter cu ajutorul formularului de mai jos:

Nume:

Telefon:

E-mail:

Ceas

Meteo
Fazele lunii


Fazele lunii

 

Renovarea bis. din anul 1929

Renovarea bis. din anul 1929

Dar la aceaste reparari nu s-a tinut seama de igrasia care se întindea pe paretii bisericii ajungând în unele locuri pâna aproape de ferestre, amenintând cu totala nimicire icoanele care împodobeau paretii bisericii. Din aceste motive o noua reparare a interiorului nu se mai putea amâna. Spre scopul acesta, la îndemnul si initiativa parintelui paroh-protopop Vasile Popovici, consiliul parohial a consultat mai multi ingineri experti, care unanim au fost de parerea ca tencuiala de pe pereti în dosul scaunelor sa fie departata pâna la caramida, fara a se pune noua tencuiala, în modul acesta caramida umeda se poate mai usor svânta si usca. In loc de tencuiala pe pareti s-au aplicat placi izolatoare si ventilatoare (falzbahntafeln) care placi sunt asezate în interior pe o suprafata de 350 m. p. costând 120 Lei pro metru patrat. Aceste lucrari s-au facut si terminat în vara anului 1929 sub conducerea inginerului-arhitect Teodor Krause si sub stricta supraveghere a parintelui paroh-proto-pop Vasile Popovici si a prim-epitropului loachim Marta. In limpul cât au tinut lucrarile de renovarea interna a bisericii, serviciul religios s-a tinut la biserica din Velenta. Terminate lucrarile, numaidecât s-au facut pregatirile de lipsa pentru sfintirea din nou a locasului Dumnezeesc, îmbracat în haina de sarbatoare. Actul sfiiitirei s-a oficiat la 20 Octomvre 1929 cu deosebita pompa prin P. S. Sa Arhiereul Andrei Crisanul.

Cripta

In rândul acestor reparari interne si cu scopul de a pune curatenie si în cripta ce se afla în naea bisericii, deoarece se credea ca umezeala paretilor provine de aici, la 10 Octomvre 1929 cu aprobarea I. P. S. Sale a d-lui Episcop Roman Ciorogariu, s-a ridicat peatra asezata pe gura criptei în care s-au gasit patru sicrie de brad intrate în putrefactie. Din acestea, trei erau asezate alaturi, iar unul pus peste celelalte si cu osemintele risipite. Sicriul cu osemintele risipite are inscriptia: „Itt nyugszik Nagysagos Gyurkovich Aloisia asszonysag" (Aici odihneste doamna Aloisia Gyurkovich). Cel dintâiu sicriu de la intrare are inscriptia : Ilt nyugszik Istenben boldogult, Nemzetes Marzak Mihaly ur Hitves Tarsa Ianovics Szofia" (Aici odihneste întru Domnul fericita loanovici Sofia sotia nobilului domn Mihai Marzak). Pe al doilea sicriu: „Itten nyugszik Tekintetes Kiss Katalin Asszony, Tabla biro Kristoff Mihaly urnak Hitves Tarsa" (Aici se odihneste jupâneasa Catalina Kiss, sotia lui Mihai Kristoff, consilier la Curtea de Apel). In al treilea sicriu care nu se poate strabate de osemintele risipite peste el, zac ramasitele pamântesti ale lui Mihai Kristoff. Cu aceasta ocazie osemintele resfirate, au fost asezate intr-un sicriu sarcofag de stejar în patru racle deosebite, asezându-se deasupra acestui sarcofag patru placi indicând numele persoanei a carui oseminte zac întrânsul. Asupra osemintelor nu s-a gasit nici un obiect de valoare. Cripta are 2.75 m. latime, 2.90 m. lungime si 1.75 m. înaltime. Considerând multimea osemintelor aflate si resturi de scânduri putrezite, afara de cele patru sicrie, se poate afirma cu toata certitudinea, ca aici au fost as:zati spre vecinica odihna toti membrii celor doua familii Mihai Kristoff si Mihai PUspSki, poate si unele neamuri ale lor.


Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro