Home

Introducere Focul din anul 1836 Renovarea bis. din anul 1929 Scoala confesionala ortodoxa Renovarea bis. din anul 1909 Restaurarea episcopiei ortodoxe din Oradea Alegerea Episcopului Roman Investirea si instalarea Preotii Cartile din biserica Aceeasi reconfirmare īn anul 1773 Reconfirmarea Conventiei din an.nl 1713 Protestul vicarului-episcop Meletie Kovįcs contra Protestul comumtatii contra episcopului Moise Drag Noua confirmare a Conventiunei din anul 1713. Raspunsul Īmparatului. Inclyķa Universitas Cuvāntarea deputatului Emanuel Beöthy Petitia adresata īmparatului Iosif al Il-lea. Raspunsul Consiliului Lett Regale la protestul epi Inclyta Particularis Congregatio kont Hacked By George Hacked By George

Ultimele Evenimente

Mihai Eminescu omagiat la Biserica cu Luna Seara de rugaciune inchinata parintilor si copiilor Invitatie seri duhovnicesti,18-25 martie 2012 Cateheze īn perioada Postului Mare Preasfinžitul Sofronie a aniversat 13 ani de la hirotonia īntru arhiereu ŗi 5 ani de la īntronizarea īn scaunul eparhial al Oradiei Duminica Ortodoxiei la Biserica cu Luna Nicolae Jiga in memoria bihorenilor Un moment istoric la o biserica incarcata de istorie 90 de ani de la reinfiintarea Episcopiei Oradiei Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la Catedrala cu Luna Procesiune de Praznicul Adormirii Maicii Domnului 2008 ian 26 slujba inmormantare preot traian codila 2008 ian 20 slujba comuna ecumenica 2008 ian 06 boboteaza 2007 mai 19 parastas ps coman 2007 mai 04 mosoiu 88 ani 2007 aug 15 sarbatoare hram sf maria 2007 februarie 25 intronizare ps sofronie 2007 aug 11 inmormantare arhidiacon savu teodor 2007 aprilie 29 ps sofronie ps petroniu

Newsletter

Pentru a primi cele mai noi stiri si informatii va rugam sa va inscrieti pentru newsletter cu ajutorul formularului de mai jos:

Nume:

Telefon:

E-mail:

Ceas

Meteo
Fazele lunii


Fazele lunii

 

Introducere

In ziua de 9 noiembrie 1784 a avut loc evenimentul punerii pietrei fundamentale a Bisericii cu Luna. Acest eveniment avea sa fie nu numai o piatra de temelie a unei biserici oarecare, ci o adevarata piatra de hotar īn istoria bisericeasca si culturala a romānilor ortodocsi din Bihor.

Biserica cu Luna avea sa fie nu numai o „vestitoare a īnvataturii crestine ortodoxe generatiilor viitoare", cum s-a spus la sfintirea ei din anul 1832, ci si o cetate de aparare a graiului si neamului romānesc de la marginea tarii, un far luminos īn calea dezvoltarii lui spirituale si materiale. Prin īnfatisarea ei exterioara artistica, prin zestrea ei culturala, Biserica cu Luna este o marturie a vitalitatii si spiritului creator al romānilor de pe aceste meleaguri, iar prin rolul ei istoric, prin contributia ce a adus-o la dezvoltarea spirituala a credinciosilor, este ca o mama buna care si-a īnchinat misiunea slujirii binelui vremelnic si vesnic al fiilor ei sufletesti. Ea a contribuit, pe de o parte, la pastrarea credintei ortodoxe, aflata īn mijlocul unor valuri furtunoase ale prozelitismului calvin si catolic, dar, īn acelasi timp, ea a fost o pavaza care a ocrotit graiul si fiinta neamului. Ceea ce reprezinta biserica Trei-Ierarhi pentru Moldova, Curtea de Arges pentru Muntenia, biserica Sfīntul Nicolae din Brasov pentru sud-estul Transilvaniei, aceea reprezinta Biserica cu Luna din Oradea pentru credinciosii ortodocsi din nord-vestul Transilvaniei.

Nu ni se par deloc exagerate cuvintele celui dintīi episcop al reīnfiintatei episcopii a Oradiei, Roman Ciorogariu, rostite cu prilejul īmplinirii a 150 ani de la zidirea bisericii: „de n-ar fi existat aceasta biserica īn veacul sacrificiului nostru pentru neam si lege, n-am fi avut bucuria zilei de azi". Biserica cu Luna este cunoscuta īn tara si strainatate, atīt prin trecutul si rolul ei cit si prin doua caracteristici proprii. Īntīi prin faptul ca pe arcada despartitoare a naosului de altar, chiar deasupra crucii de la tīmpla, se afla portretul lui Horea, īncadrat sarbatoreste ca un „crai" īntre doua ramuri de lauri, ca un īmparat, desi nu poarta cununa īmparateasca. Portretul dateaza de la anul 1816 cīnd a fost pictata biserica.

Este sigur ca asezarea portretului acolo fusese ceruta pictorului de catre romāni īn semn de recunostinta fata de faptele lui Horea, de dorinta lor de a-l aseza la, locul cel mai de cinste pentru a avea posibilitatea sa-l vada, sa-l simta cu ei, īn cele mai īnaltatoare clipe de rugaciune. Unde puteau sa-l aseze mai nimerit decīt īn biserica? Ea se nascuse odata cu revolutia lui si, īntr-un fel, exprima una din dorintele lui pentru neamul sau: sa traiasca liber īn viata si credinta lui. Portretul lui Horea este si azi īntre aceste arcade, tronīnd ca un Solomon īn biserica ce avea sa-i pastreze amintirea si recunostinta pentru totdeauna. Īn al doilea rīnd, Biserica cu Luna mai are un unicat prin care este cunoscuta īn lume. Acesta īl constituie faptul ca are un mecanism īn turn care face sa apara fazele Lunii īntr-o perfecta concordanta cu fazele Lunii de pe bolta cerului. Desi despre aceasta inventie exista o sumedenie de legende, ea este īn sine creatia unui inventator si se face cunoscuta īnaintea tuturor vizitatorilor. Locul si rolul Bisericii cu Luna īn viata religioasa si culturala a Bihorului este imens si multiplu. Cele mai multe, daca nu toate, initiativele si activitatile romānesti culturale, sociale, politice īn secolul al XIX - lea au pornit si au fost promovate īn Bihor de catre membrii comunitatii acestei biserici. Pe tarīm cultural, ea a fost un focar luminos prin care s-a īntretinut graiul si cultura poporului romān īn Bihor si prin care au fost biruite legile draconice īmpotriva graiului si culturii romānesti īn Transilvania. Scoala bisericeasca de pe līnga Biserica cu Luna a fost o adevarata pepiniera si centrala spirituala īn care s-a cultivat graiul si simtirea romāneasca. Societatile culturale si artistice Astra si Hilaria au avut īn membrii comunitatii bisericesti de aci pe cei mai īnflacarati si statornici colaboratori si sustinatori. Dintre membrii acestei comunitati bisericesti, s-au ridicat mari mecenati, cum a fost Nicolae Jiga, care au pus īn slujba ridicarii culturale a tinerelor generatii toata truda si agoniseala muncii lor. Si azi se poate auzi īn Bihor vorba: „Daca n-ar fi fost internatul Jiga, n-ar fi ajuns atītia fii de saraci medici, avocati, profesori sau preoti". Actiunile de binefacere si īntrajutorare a celor care au ajuns īn lipsuri au format un capitol de mare īnsemnatate īn sīnul membrilor comunitatii Bisericii cu Luna. Īn perioada de pregatire a realizarii idealului de unitate a tuturor romānilor, de afirmare a drepturilor pentru libertate si egalitate īn fata legilor si de demnitate umana, Biserica cu Luna a polarizat īn jurul ei pe toti barbatii de seama din Bihor, facīnd un adevarat program de lupta pentru īndeplinirea maretului ideal de unitate nationala.

Dupa īnfaptuirea unitatii nationale, neuitatul mentor si calauzitor al credinciosilor bihoreni, episcopul Roman Ciorogariu, fixa pe buna dreptate, trei misiuni pe care avea sa le īndeplineasca comunitatea Bisericii cu Luna:

a) Īntarirea constiintei si solidaritatii tuturor romānilor;

b) Dezvoltarea culturala si economica a romānilor, spre a ajunge la nivelul dorit si cerut de noile conditii istorice;

c) Pastrarea si apararea dreptei credinte. Ea īmplineste si astazi īn viata cea noua a poporului nostru misiunea de vestala, care nu lasa sa se stinga din sufletul fiilor ei flacara iubirii de Dumnezeu si a iubirii de oameni.


Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro